Określ stopień sumy wielomianów w zależności od parametrów a i b.
Stefan: Czy może ktoś wyjaśnić mi jak określić stopień sumy wielomianów w zależności od parametrów?
Na tym przykładzie:
u(x)=ax3+x2−6,
w(x) = bx5+7x3+x+2.
2 wrz 18:35
Mila:
u(x)
dla a=0 stopień wielomianu równy 2.
dla a≠0 stopień wielomianu 3.
w(x)
dla b=0 stopień wielomianu 3
dla b≠0 stopień wielomianu 5.
2 wrz 18:47
Stefan: Nie napisałem, że trzeba określić stopień wielomianu u+w w zależności od tych parametrów a i b.
2 wrz 18:49
luna: Możesz zapisać jak będzie wyglądała suma tych wielomianów?
2 wrz 19:00
Mila:
Myślałam ,że sam rozwiążesz po wskazówce.
u(x)+w(x)=ax3+x2−6+bx5+7x3+x+2=
=b*x5+(a+7)*x3+x2+x−4
b=0 i a+7=0⇔b=0 i a=−7 stopień wielomianu 2
b≠0 i a ∊R stopień wielomianu 5
b=0 i a≠−7 stopień wielomianu 3.
2 wrz 19:00
luna: oooo Mila jak ładnie rozpisała
2 wrz 19:01
Stefan: Właśnie nie mogłem zrozumieć skąd się to bierze, ale teraz już mi się trochę rozjaśniło.
Dzięki.
2 wrz 19:07
Mila:
2 wrz 20:18