Oblicz różniczkę (d^5)/(dxdy)*(x e^{-y})
Olzia20: Witam. Mam do obliczenia taką różniczkę: (d5)/(dxdy)*(x e−y). Poproszę o pomoc, gdyż nie
wiem jak się za to zabrać.
2 wrz 18:32
Olzia20: Mógłby ktoś pomóc?
2 wrz 19:18
J:
tam jest na pewno 5 ?
2 wrz 19:21
wmboczek: może popraw zapis?
dla 2 pochodnej mieszanej różniczkujesz kolejno po x i po y traktując drugą zmienną jak stałą
d/dy(e−y)=−e−y
2 wrz 19:21
J:
z zapisu autora wynika,że jest to różniczka 5 − tego stopnia
2 wrz 19:27
J:
na ogół studenci mają problemy z różniczkami 3 − go rzędu.... a tu 5 − go ?
2 wrz 19:28
Olzia20: no właśnie jest 5tego. Zwykle na dole było np. dx3dy2, a tu nie ma dlatego nie wiem jak się
zabrać
2 wrz 19:42
J:
skoro na dole jest: dxdy ... .to jest z pewnością mieszana drugiego rzędu i tak to rozwiązuj
2 wrz 19:47
daras: może Olzia przeszkoczyła od razu na 5 rok ?
2 wrz 19:55
Olzia20: no nic, może błąd w pdfie, dziękuję
2 wrz 19:55
daras: | | 5x | |
a może funkcja f(x,y) = |
| |
| | ey | |
2 wrz 19:56
daras: błąd w pdf doooobre
2 wrz 19:56
daras: | d2f(x,y) | | d2 | | 5x | | d | | 5 | | 5 | |
| = |
| ( |
| ) = |
| ( |
| ) = − |
| |
| dxdy | | dxdy | | ey | | dy | | ey | | ey | |
jesli Twój przykład jest trochę inny, to na podstawie tego, który rozwiązałem myślę, że sobie
poradzisz
2 wrz 20:12
luna: popraw
2 wrz 20:14
luna: 
nie no nie ma co
2 wrz 20:15
J:
2 wrz 20:16
J:
...niestety jest co poprawić
2 wrz 20:17
J:
sorry ....
2 wrz 20:21