romb
Asmander: Pole rombu, którego kąt rozwarty ma miarę trzy razy większą od miary kąta ostrego wynosi 16cm2
Oblicz długość boku rombu
2 wrz 17:56
Mila:
Jakie masz propozycje?
2 wrz 18:01
Asmander: Może coś ze wzorem na pole pokombinować P=a2sinα oraz, że stosunek kąta rozwartego jest 3:1
czyli jeden kąt jest 3 razy większy. 3α=β
2 wrz 18:07
Asmander: Może coś ze wzorem na pole pokombinować P=a2sinα oraz, że stosunek kąta rozwartego jest 3:1
czyli jeden kąt jest 3 razy większy. 3α=α
2 wrz 18:07
2 wrz 18:12
Asmander: wiemy również że przekątne są do siebie prostopadłe, a więc tworzy trójkąt prostokątny i teraz
nie wiem czy 180=90+0,5α+α
90=2α
α=45
P=a
2sinα
16cm
2=a
2sin(45)
4cm=a*sin(45)
4cm=a*
√22
a=4
√2
Dobrze
2 wrz 18:12
Mila:

α+3α=180
4α=180
o
α=45
o
Teraz licz dalej sam.
2 wrz 18:13
Mila:
32=a
2*
√2 /*
√2
32
√2=a
2*2 /:2
16
√2=a
2
a=4
4√2
======
Spr.
| | √2 | |
P=a2*sin(45)=(44√2)2* |
| = |
| | 2 | |
===================
2 wrz 20:27
dawas:
Licz sam, a sama jednak Mila liczysz, po co?
2 wrz 22:09
Mila:
Liczę, bo ma błąd w obliczeniach.
2 wrz 22:18