geometria
Asmander: 1)oblicz pole prostokąta, którego przekątne długości 10 cm przecinają się pod kątem 30 stopni
2 wrz 17:31
Kacper:
| | 1 | |
Wzór na pole czworokąta wypukłego P= |
| d1d2*sinα |
| | 2 | |
2 wrz 17:33
Asmander: | | 1 | |
P= |
| *10*10*sin30 = 25cm2 .. |
| | 2 | |
2 wrz 17:45
Mila:

II sposób.
| | 1 | | 25 | |
PΔBOC= |
| *5*5*sin(30o)= |
| |
| | 2 | | 4 | |
2 wrz 17:49
Asmander: Dziękuję właśnie tak chciałem zrobić, ale popatrzyłem na wzór d
1d
2 eh.. dziekuje

wam
2 wrz 17:53
Mila:
Ze wzoru Kacpra też dobrze, ale jeśli ktoś nie pamięta tego wzoru to można inaczej.
2 wrz 18:00
Eta:
Każdy powinien wiedzieć ,że pole czworokąta wypukłego:
| | 1 | |
P= |
| d1*d2*sin α gdzie α −− miara kąta między przekątnymi |
| | 2 | |
i tyle w tak banalnym zadaniu !
2 wrz 19:46