Oblicz
:D: Współczynnik przy x2 wyrażenia (2x−1)3 + (x+1)3 − (2×−1)(4x2 + 2x +1) ? WysZło mi 9
to poprawny wynik?
2 wrz 17:21
Mila:
(2x−1)3+(x+1)3−(2x−1)*(4x2+2x+1)=x3−9x2+9x+1
2 wrz 18:23
:333: Reszta wyszła poprawnie, możesz to dokładniej rozpisać? Nie wiem gdzie popełniłam błąd
2 wrz 18:32
:333: Reszta wyszła poprawnie, możesz to dokładniej rozpisać? Nie wiem gdzie popełniłam błąd
2 wrz 18:33
Mila:
8x3−3*(2x)2+3*2x*1−1 +x3+3x2+3x+1−[8x3+4x2+2x−4x2−2x−1]=
=8x3−12x2+6x−1+x3+3x2+3x+1−8x3+1=
=x3−9x2+9x+1
2 wrz 18:53
:333: Wielkie dzięki!
2 wrz 19:06
:333: Wielkie dzięki!
2 wrz 19:06
Mila:
2 wrz 19:34