matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
potęga o wykładniku rzeczywistym
Olek:
[(3−
√
5
)
0
,5+(3+
√
5
0
,5]
−
2*[(27/8)
1
/3 −28
0
]
2 wrz 17:14
Mila:
A co tam robią te przecinki?
2 wrz 19:36
J:
1
pewnie wykładnik:
2
2 wrz 19:37
Olek:
tak
2 wrz 19:50
Mila:
27
[(3−
√
5
)
1
2
+(3+
√
5
)
1
2
]
−2
*[(
)
1
3
−28
0
]=
8
3
=[ [(3−
√
5
)
1
2
+(3+
√
5
)
1
2
]
2
]
−1
*[
−1]=
2
1
=[(3−
√
5
+2*
√
(3−
√
5
)*(3+
√
5
)
+3+
√
5
]
−1
]*
=
2
1
=[6+2
√
9−5
]
−1
*
=
2
1
=[6+2
√
4
]
−1
*
=
2
1
1
1
=
*
=
10
2
20
2 wrz 20:09
Olek:
dzięki za pomoc
2 wrz 21:39
Mila:
2 wrz 22:47