Rozwiąż równanie
Ann: 7
x − 14 * 7
−x = 5
2 wrz 16:54
daras: 7x = t
t2 −5t −14 = 0
dokończ..
2 wrz 16:57
pomocnicza zmienna t: t = 2x
t = 7x
2 wrz 16:57
Janek191:
4
x = (2
2)
x =(2
x)
2
t = 2
x > 0
1 − 3 t + 2t
2 = 0
2 t
2 − 3 t + 1 = 0
itd.
2 wrz 16:58
daras: miało byc tylko jedno r−ni
e
2 wrz 16:59
Mila:
(1)
2
x=t,t>0
1−3t+2t
2=0⇔
2t
2−3t+1=0
Δ=9−8=1
x=−1 lub x=0
=========
(2)
7
x=t,t>0
t
2−14−5t=0
t
2−5t−14=0
Δ=25+56=81
| | 5−9 | | 5+9 | |
t= |
| <0 lub t= |
| =7 |
| | 2 | | 2 | |
7
x=7
x=1
====
2 wrz 17:08
Ann: dziękuję wszystkim, już wszystko jasne
2 wrz 17:10