wykres
xblue: Cześć ! Czy wie ktoś może jak narysować wykres takiej funkcji: 2 |x−2|+x
2 wrz 16:10
Janek191:
Trzeba rozpatrzyć przypadki:
x < 2
x ≥ 2
2 wrz 16:15
daras:

tak to mniej więcej wygląda
2 wrz 16:21
Mila:

Najprościej tak:
|x−2|=x−2 dla x≥2 wtedy :
f(x)=2
2x−2⇔
f(x)=4
x−1 szkicujemy f(2)=4, f(3)=16
|x−2|=−x+2 dla x<2 wtedy :
f(x)=2
−x+2+x⇔
f(x)=2
2
f(x)=4
2 wrz 16:25
daras: bardziej stromo powinno być − funkcja wykładnicza ale i tak rośnie
2 wrz 16:30
xblue: dzięki wielkie !
2 wrz 16:37
2 wrz 16:44
Mila:
2 wrz 17:09