∫x^2p{1+4x^2}dx ?
paw: jak ruszyc taka calke?
∫x
2√1+4x2dx ?
od biedy mogę zrobić wspolczynnikami nieoznaczonymi ale to strasznie duzo roboty, bo wielomian
4 stopnia
Godzio:
| | 1 | | 1 | |
A takie coś: x = |
| sht ⇒ dx = |
| chtdt |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
∫ |
| sh2t√1 + sh2t * |
| chtdt = |
| | 4 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| ∫ch2tsh2tdt = |
| ∫(2chtsht)2dt = |
| ∫sh22tdt = |
| | 8 | | 32 | | 32 | |
| | 1 | | ch2t − 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| ∫ |
| dt = |
| ( |
| sh2t − t) + C = |
| | 32 | | 2 | | 64 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
= |
| ( shtcht − t) + C = |
| (sht * √1 + sh2t − t) + C = |
| | 64 | | 64 | |
| | 1 | |
= |
| (2x√1 + 4x2 − sh−1(2x) ) + C |
| | 64 | |
Jak wyliczyć sh
−1x?
| | ex − e−x | |
shx = |
| = y oraz ex = t |
| | 2 | |
t
2 − 2y * t − 1 = 0
Δ = 4y
2 + 4 ⇒
√Δ = 2
√y2 + 1
| | 2y + 2√y2 + 1 | |
t1 = |
| = y + √y2 + 1 |
| | 2 | |
t
2 = y −
√y2 + 1 < 0 odpada bo t > 0
Stąd mamy e
x = y +
√y2 + 1 ⇒ x = ln(y +
√y2 + 1)
Zatem ostatecznie nasza całka jest równa:
| 1 | |
| (2x√1 + 4x2 − ln(2x + √4x2 + 1) ) + C |
| 64 | |
Mam nadzieję, że się nie pomyliłem, możliwe, że jest łatwiejszy sposób, ale ten jest
schematyczny, wystarczy znać parę faktów o funkcjach hiperbolicznych