ciągi
tuk: Zbadaj monotoniczność ciągu, jeśli:
a
n=n
2 − 20n, gdzie n∊{1,2,3....10}
a
n+1−a
n wyszło mi 2n−19
może źle policzyłam, bo przy takim wyniki powinien byc chyba ciąg niemonotoniczny a w
odpowiedziach jest "malejący"
powie ktoś, o co w tym chodzi?
2 wrz 14:39
Godzio:
an+1 − an = 2n − 19 < 0 ⇔ 2n < 19 ⇔ n < 9.5
Zatem ciąg dla n ≤ 9 jest malejący można podciągnąć pod 10, bo od niej zaczyna dopiero rosnąć.
2 wrz 14:42
tuk: no właśnie nie rozumiem, czemu liczba 10 jest w tym zbiorze, bo dla niej już ciąg rośnie
2 wrz 15:19
henrys: przepraszam, że się wtrącam
a9=81−180=−99
a10=100−200=−100
a9>a10
2 wrz 15:29
Mila:
f(n)=n
2−20n
Najmniejsza wartość f(n) jest osiągnięta dla n=10
Dla n≤10 f(n) jest malejąca
Maksymalny przedział bierzesz pod uwagę.
2 wrz 15:38