matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka nieoznaczona, prosze o pomoc
Roman:
Obliczyć trzeba całkę nieoznaczoną x
2
cos(3x) ∫x
2
cos(3x) = Próbowałem już przez części i zapętla się koło, cały czas wychodzi albo ∫ cos(3x) albo ∫sin(3x) Bardzo proszę o pomoc
2 wrz 14:38
Godzio:
1
No to jak wychodzi ∫cos(3x)dx =
sin(3x) + C
3
2 wrz 14:42
J:
t
najpierw podstaw: 3x = t , 3dx = dt , x =
...
3
1
=
∫t
3
costdt ... i już się nie będzie zapętlać
27
2 wrz 14:48
J:
1
chochlik ... =
∫t
2
costdt
27
2 wrz 15:18
Roman:
Już rozwiązałem, dzięki wielkie
2 wrz 15:24