Bryły Obrotowe
Anka: Cześć.

Mam problem z tym zadaniem.
Obliczyć objętość bryły obrotowej powstałej przez obrót nieograniczonego obszaru
| | √xarctg(x2) | |
D= {(x,y)∊R2 : 0 ≤ x, 0 ≤ y ≤ |
| } wokół osi Ox. |
| | √x4+1 | |
Wiem że trzeba zastosować wzór:
V= π∫f
2(x)dx
Ale nie mam pomysłu na rozwiązanie tej całki. Pomoże ktoś ?
Z góry dziękuję
2 wrz 12:02
J:
Prawdopodobie sprawę załatwi podstawienie: x
2 = t
| | x*arctg2(x2) | |
∫f2(x)dx = ∫ |
| dx .... x2 = t , 2xdx |
| | x4 + 1 | |
| | 1 | | 1 | |
= ∫f2(x)dx = |
| ∫ |
| *arctg2(t)dt |
| | 2 | | t2 +1 | |
2 wrz 12:52
J:
oczywiście miało być: 2xdx = dt
2 wrz 12:53
Anka: a dalej jak tą całkę obliczyć? próbowałam przez częsci ale cały czas dochodzę do tego samego..
2 wrz 13:08
J:
| | 1 | |
podstaw: arctg(t) = u , |
| dt = du |
| | t2+1 | |
2 wrz 13:38
J:
a jeśli masz dalej problem ,to:
| | 1 | |
= |
| ∫u2du .... i już chyba dasz radę skończyć... |
| | 2 | |
2 wrz 13:44
Anka: Dziękuję Ci bardzo
2 wrz 13:50