Równanie
matador: Równanie:
| 2y − 6 | | 5y − 20 | |
| − |
| = 5 |
| 10 | | 10 | |
| −3y − 26 | |
| − 5 = 0 / *10 |
| 10 | |
−3y − 26 − 50 = 0
−3y − 76 = 0
−3y = 76
y = −25
13
Chciałbym wiedzieć czy dobrze, a jeśli nie, to gdzie popełniłem błąd
2 wrz 01:57
:): 3 linijka... 2y−6−5y+20 /10 =5..
2 wrz 02:08
matador: Tak, przepraszam zauważyłem to właśnie w tej chwili, wynik powinien zatem wyjść:
−3y = 36
y = −12
prawda?
2 wrz 02:10
:): tak
2 wrz 02:12
Janek191:
Lub tak :
| y − 3 | | y − 4 | |
| − |
| = 5 / * 10 |
| 5 | | 2 | |
2 y − 6 − (5 y − 20) = 50
− 3y + 14 = 50
− 3y = 36 / : (−3)
y = − 12
======
2 wrz 07:05