postac krawedziowa prostej
paw: wyznaczyc rownanie plaszczyzny zawierajacej prostą: L: {x+y−z+1 2x−y=0} (postac krawedziowa)
i prostopadlej do plaszczyzny H:x+y+2z=0
2 wrz 00:15
Godzio:
x + y + 2z = 0 ⇒ wektor normalny: N = [1,1,2]
Równanie prostej:
x + y − z + 1 = 0
2x − y = 0
Niech x = t wówczas y = 2t oraz 3t − z + 1 ⇒ z = 1 + 3t
Stąd mamy równanie parametryczne prostej:
x = t
y = 2t
z = 1 + 3t, z którego odczytujemy wektor kierunkowy prostej: K = [1,2,3]
Ponieważ prosta zawiera się w płaszczyźnie, wektor normalny musi być prostopadły do
kierunkowego
Wyznaczamy go przez iloczyn wektorowy:
N1 = N x K = [1,1,2] x [1,2,3] = [−1,−1,1]
Dodatkowo bierzemy dowolny punkt prostej, żeby było zapewnione zawieranie (odczytujemy z
postaci parametrycznej)
P = (0,0,1)
Zapisujemy równanie płaszczyzny:
− x − y + z − 1 = 0, bardziej elegancko: x + y − z + 1 = 0
2 wrz 11:44
paw: dzięki, cos nie moglem zrozumiec ze wektor tej plaszczyzny bedzie prostopadlu do tych obu, no
ale to jednak oczywiste
2 wrz 12:09
henrys: godzio, wektor normalny danej płaszczyzny musi być równoległy do kierunkowego prostej
2 wrz 12:51
henrys: prosta zawiera się w tej płaszczyźnie, którą wyznaczyłeś, bo jest to jedna z płaszczyzn
równania krawędziowego
2 wrz 12:55
J:
otóż nie masz racji henrys .... rozwiązanie Godzio jest prawidłowe, wektor normalny
szukanej płaszczyzny jest prostopadły do wektora kierunkowego prostej i wektora normalnego
podanej płaszczyzny
2 wrz 12:56
henrys: aaa no ok

nie wiem co mi się ubzdurało
2 wrz 13:44
henrys: widać przecież, ze ta płaszczyzna z równania krawędziowego jest prostopadła do podanej..
2 wrz 13:46