matematykaszkolna.pl
:):) mindfreak: W zadaniach z równaniem stycznej do wykresu funkcji w warunkach mam napisane m.in. "funkcja f jest różniczkowalna w punkcie xo". Powiecie mi jak sprawdzić czy jest jakaś funkcja różniczkowalna w danym punkcie? Z rachunku różniczkowego znam jakieś 10 podstawowych wzorów na pochodne funkcji i to cała moja wiedza z tego tematu.
1 wrz 19:20
RJS: Podaj całą treść zadania.
1 wrz 19:23
mindfreak: Treść zadania: Znajdź wzór stycznej do funkcji f(x)=x3 + 6x2 −1 w punkcie xo=−3 Zadanie to mam rozwiązane krok po kroku, kolejne kroki: 1) obliczyć pochodną f'(x) 2) obliczyć f'(xo) 3) obliczyć yo=f(xo) 4) podstawić do wzoru W części teoretycznej natomiast mam napisane tak "Jeśli funkcja f jest różniczkowalna w punkcie xo oraz f(xo) = yo, to prostą //wzór// nazywamy styczną do wykresu funkcji f w punkcie P(xo,yo) Stąd pytanie − jak sprawdzić czy funkcja f jest różniczkowalna w punkcie xo
1 wrz 19:29
Janek191: Wielomiany są różniczkowalne w ℛ , a więc w dowolnym x0 emotka
1 wrz 19:31
mindfreak: to miło emotka a co zrobić gdy trafię na coś innego niż wielomian?
1 wrz 19:33
5-latek: natychmiast zapoznać się z interpretacja geometryczna pochodnej . To nie zart .
1 wrz 19:35
mindfreak: jest to dla mnie nowy termin, więc zapytam − tworzę ją przez podstawianie wartości pod x jak w przypadku rysowania np. funkcji liniowej w układzie kartezjańskim? a jak tak to co dalej?
1 wrz 19:37
J: Nie ma tu jakiejś ogólnej reguły. Dana funkcja jest różniczkowalna w danym przedziale, gdy w każdym punkcie tego przedziału istnieje pochodna tej funkcji i ma ona skończoną wartość. Inaczej mówiąc wszystkie funkcje, których wykresy są liniami ciągłymi w danym przedziale i nie mają ostrych załamań, są w tym przedziale różniczkowalne.
1 wrz 19:39
5-latek: W książce do matematyki na początku dzialu pochodna masz to dokładnie opisane https://matematykaszkolna.pl/strona/379.html to chodzi o ta interpretacje
1 wrz 19:41
bezendu: f(x)=x3+6x2−1 Najpierw trzeba sprawdzić czy ten punkt należy do dziedziny, więc możemy rozpatrywać istnienie stycznej do wykresu D=R x0=−1∊D Wzór na styczną wyraża się: y−f(x0)=f'(x0)(x−x0)⇔y=f'(x0)(x−x0)+f(x0) f'(x)=(x3+6x2−1)'=3x2+12x f'(xo)=f'(−1)=−9 f(x0)=f(−1)=4 y=9(x+1)+4 ===============================================
1 wrz 19:43
J: Spróbuj taki przykład: Zbadaj różniczkowalność funkcj: = x2 + 1, dla: x≥ 0 f(x) = − x , dla: x < 0
1 wrz 19:45
mindfreak: muszę to wszystko przetrawić, ale najpierw zacząć od kilku prostszych zadań. emotka dzięki za odpowiedzi
1 wrz 19:49