:):)
mindfreak: W zadaniach z równaniem stycznej do wykresu funkcji w warunkach
mam napisane m.in. "funkcja f jest różniczkowalna w punkcie xo".
Powiecie mi jak sprawdzić czy jest jakaś funkcja różniczkowalna w danym punkcie?
Z rachunku różniczkowego znam jakieś 10 podstawowych wzorów na pochodne funkcji i to
cała moja wiedza z tego tematu.
1 wrz 19:20
RJS:
Podaj całą treść zadania.
1 wrz 19:23
mindfreak:
Treść zadania: Znajdź wzór stycznej do funkcji f(x)=x3 + 6x2 −1 w punkcie xo=−3
Zadanie to mam rozwiązane krok po kroku, kolejne kroki:
1) obliczyć pochodną f'(x)
2) obliczyć f'(xo)
3) obliczyć yo=f(xo)
4) podstawić do wzoru
W części teoretycznej natomiast mam napisane tak "Jeśli funkcja f jest różniczkowalna w punkcie
xo oraz f(xo) = yo, to prostą //wzór// nazywamy styczną do wykresu funkcji f w punkcie
P(xo,yo)
Stąd pytanie − jak sprawdzić czy funkcja f jest różniczkowalna w punkcie xo
1 wrz 19:29
Janek191:
Wielomiany są różniczkowalne w ℛ , a więc w dowolnym x
0
1 wrz 19:31
mindfreak: to miło

a co zrobić gdy trafię na coś innego niż wielomian?
1 wrz 19:33
5-latek: natychmiast zapoznać się z interpretacja geometryczna pochodnej .
To nie zart .
1 wrz 19:35
mindfreak: jest to dla mnie nowy termin, więc zapytam − tworzę ją przez podstawianie wartości pod x
jak w przypadku rysowania np. funkcji liniowej w układzie kartezjańskim? a jak tak to co dalej?
1 wrz 19:37
J:
Nie ma tu jakiejś ogólnej reguły. Dana funkcja jest różniczkowalna w danym przedziale, gdy w
każdym punkcie tego przedziału istnieje pochodna tej funkcji i ma ona skończoną wartość.
Inaczej mówiąc wszystkie funkcje, których wykresy są liniami ciągłymi w danym przedziale i nie
mają ostrych załamań, są w tym przedziale różniczkowalne.
1 wrz 19:39
1 wrz 19:41
bezendu:
f(x)=x3+6x2−1
Najpierw trzeba sprawdzić czy ten punkt należy do dziedziny, więc możemy rozpatrywać istnienie
stycznej do wykresu
D=R x0=−1∊D
Wzór na styczną wyraża się:
y−f(x0)=f'(x0)(x−x0)⇔y=f'(x0)(x−x0)+f(x0)
f'(x)=(x3+6x2−1)'=3x2+12x
f'(xo)=f'(−1)=−9
f(x0)=f(−1)=4
y=9(x+1)+4
===============================================
1 wrz 19:43
J:
Spróbuj taki przykład:
Zbadaj różniczkowalność funkcj:
= x2 + 1, dla: x≥ 0
f(x)
= − x , dla: x < 0
1 wrz 19:45
mindfreak: muszę to wszystko przetrawić, ale najpierw zacząć od kilku prostszych zadań.

dzięki za
odpowiedzi
1 wrz 19:49