aa
ss: 4mod19 = 4mod11
jak to obliczyc formalnie?
1 wrz 18:02
ss: 4 + 19k = 4 mod 11
19k = 0 mod 11
19k = 209 mod 11
k = 19mod 11
4+19(19 + 11w) = 4+ 361+209w = 365 + 209w −> 365mod 209 = 156mod209
209−156= 53
1 wrz 18:14
henrys: Napisz treść zadania
1 wrz 18:23
1 wrz 18:28
henrys: przed chwilą czytałem to w skrypcie
1 wrz 18:29
henrys:
1 wrz 18:30
Hugo: mi się wydaje ze ten układ nr2 spełnia to bo:
4mod11 = 4 + 11 = 15
15mod19 = 15
4 + 11k = 15mod19
11k =11mod19
k = 1mod19 = 1+19w
4+ 11k = 4+ 11(1+19w) = 4+11+209w = 15mod209 = 15? Co bys powiedział
1 wrz 18:31
Hugo: Hugo ma tu screena od pięknej znajomej
http://scr.hu/2pdc/o9xz4
ale słabo rozumie. Ta dolna część sugerwałem się tą metodą. I tam oblicza x.
x = 26 a potem tam nizej z nikąd odejmuje 133−26 =107 i zapisuje jako kolejne rozw 'x' . Jak
sprawdzałem tam 107 nie pasuje do tamtych równań m.in 5mod7 bo: 5+7*14 = 103 a kolejne to
103+7 = 110 a jest zapisane x = 107
Co powiesz ?
1 wrz 18:34
henrys: powinna dodać 26+133
1 wrz 18:46
henrys: aaa, dobra jest ok
1 wrz 19:00
henrys: w tym układzie rozpatruje wszystkie 4 możliwości
1 wrz 19:02
Hugo:
1 wrz 19:02
Hugo: co

?! dlaczego? dlaczego 133 + 26

? to jest posmolone , nie rozumiem tego
czyli
x
1 = 133
x
2 = 133+26
x
3 = 26
x
4 = 133−26 ?
wszystkie wariacje 26 i 133?
1 wrz 19:03
Mila:
x=4(mod19)
x=4(mod 11)
x−4 jest podzielne przez 11 i 19⇔
NWW(11,19}=209
x−4∊{209,418,627, ..}⇔
x∊{213,422,631,...}
1 wrz 19:09
Hugo: MIla
1 wrz 19:12
Mila:
1 wrz 19:12
Hugo: Milo proponujesz to tak rozwiązywać?
właśnie w notatkach było że sprowadza się jedno równań do postaci a + b*k
x=4(mod19)
x=4(mod 11)
4 + 19k = 4mod11 następnie wyznaczało się k , podstawialo do rónania z x = 4+19k. Następnie
tworzyło się ponownie modulo => stała mod 19(k)
Twój sposób jest nie zwykle klarowny
1 wrz 19:14
Hugo: A tutaj?
4mod11
15mod19
Wdł Cb: x−4−15|209 ? Tam miałaś wcześniej dwie czwórki i połączyłaś. Wyciągnąć średnią
artmeyczną z 4 i 15? emm

Ale np liczba 15 mogla by to spełniać?
4 + 11 = 15
15 + 0 = 15
1 wrz 19:18
henrys: 
masz układ x=5mod7
x=7mod19
rozwiazanie x=26+133k
drugi
x=5mod7
x=12mod7 rowiązanie x=12
trzeci
x=2mod7
x=7mod19 rozwiazanie x=121
czwarty
x=2mod7
x=12mod19 rozwiązanie x=107]
tyle
1 wrz 19:28
henrys: ucz się z notatek ładnych koleżanek bo dobrze notują
1 wrz 19:29
henrys: w drugi układzie drugie równanie powinno być x=12mod19
1 wrz 19:35
Hugo: szybka indukcja w między czasie
Dla dowolnego naturalnego n na mocy indukcji.
26n+7 + 32n+2 |11
n = 1...
dla n+1
26n+7 + 32n+2 = 11x
26*26n+7 + 32*32n+2 = 64 * 26n+7 + 9*32n+2 =
64(26n+7 + 32n+2) − 55* 32n+2 =
64* 11x − 11*5*32n+2
11(64x − 5*32n+2)
Jest podzielne przez 11
1 wrz 19:51
Hugo: zaraz sb to przerobie czy mi tez tak wyjdzie
1 wrz 19:58
Hugo: jutro pisze o 12:30
1 wrz 19:58
Hugo: no powiedzmy ze to mam

b) wyszło mi 12mod 49 i
1 wrz 20:02
Hugo: RSA umiem, indukcje umiem, z grafów mógłbym cos sie poradzic?
1 wrz 20:02
Hugo:

Jest graf G, jak narysowac jego dopełnienie?
1 wrz 20:09
Hugo:

to czerwone bz czarnego to jego dopełnienie?
1 wrz 20:18
Hugo: juz mam
1 wrz 20:38
Mila:
Układ równań modulo ( dla różnych modułów)
(1) x=4(mod11 )⇔ (1
1)x=11k+4
(2) x=15mod19
po podstawieniu do (2)
11k+4=15 (mod19) /−4
11k=11 (mod 19) /*7
77k=77( mod 19)
(76k+k)=(76+1) (mod19) [76=4*19]
k=1 (mod19)⇔k=19m+1 podstawiamy do (1
1)
x=11*(19m+1)+4
x=209m+15
============
Teraz możesz sprawdzić:
m=1
x=15⇒15=11*1+4, 15=19*0+15
m=2
x=15+209=224, 224=19*
11+15 ,224=11*
19+15
itd
1 wrz 21:06
Mila:
(3)
Układ równań
x=5 (mod7)⇔x=7k+5
x=7(mod19 )
===========
7k+5=7 (mod 19)
7k=2 (mod 19) /*11
77k=22 (mod 19)
1k=3 (mod19)⇔[N[k=19m+3)
x=7*(19m+3)+5
x=133m+21+5
x=26+133m, m∊C (?)
x=26(mod133)
============
1 wrz 21:13
Hugo: Dziękuję , bardzo czytelnie !
1 wrz 22:48
Mila:
Dobrze, że spojrzałeś− powodzenia.
1 wrz 22:49