rozwiąż nierówność
Qwerty: witam, czy tego zadania nie można rozwiązać poprzez zastosowanie niewiadomej t?
x4−5x2+4>0
x2=t
t2−5t+4>0
delta = 1
t1=2
t2=3
x2=2 v x2=3
x1=−√2 v √2
x2=−√3 v √3
i zaznaczyć przedział
1 wrz 17:48
5-latek : Możesz tak policzyć ale delta zle policzona
25−16=?
1 wrz 17:53
Janek191:

Źle policzona Δ i dalej ....
1 wrz 17:54
Qwerty: ehh no tak, tak to jest jak się robi któreś tego typu zadanie i z pamięci delte wpisuje

dziękuję za pokazanie błędu, muszę bardziej uważać przy tym
1 wrz 17:55
Qwerty: któreś z kolei tego typu zadanie*
1 wrz 17:55
5-latek : Możesz liczyc również tak
(bez postawiania
x
4−5x+4
Δ= (−5)
2−4*1*4=9
√9=3
| | 5−3 | |
x12= |
| = 1 to x1= 1 lub x1= −1 |
| | 2 | |
| | 5+3 | |
x22= |
| =4 to x2= 2 lub x2=−2 |
| | 2 | |
1 wrz 17:58
Qwerty: no tak, rzeczywiście tak będzie szybciej chyba

dziękuję
1 wrz 18:00
5-latek : Rozwiaz sobie takich kilka przykladow żeby się z tym zapoznać
A jeśli robisz podstawienie to zalozenie musisz zrobić zalozenie dla t≥0
1 wrz 18:02
5-latek : Przy tej metodzie co CI pokazałem to jeśli by wyszlo np. x12=−5 to tez nie ma rozwiązania
1 wrz 18:04
Eta:

Można też tak:
x
4−
x2−4x2+4= x
2(x
2−1)−4(x
2−1)=(x
2−1)(x
2−4)=(x−1)(x+1)(x−2)(x+2)
i rys.
odp
x∊ .......
1 wrz 18:07
Qwerty: ok

teraz jadę kolejno zadania ze zbioru Kiełbasy, więc pewnie jeszcze się napotkam na takie
zadania
1 wrz 18:08
5-latek: Można
1 wrz 18:10
Qwerty: Dziękuję Eta za ten pomysł, ale jednak jak jest możliwość to wolę tym łatwiejszym sposobem, bo
niestety te grupowanie wyrazów na razie mi się jeszcze trochę myli, to znaczy "nie widzę" tego
tak od razu

chodzi mi o odejmowania, a później dodawanie, żeby ładnie było można pogrupować
1 wrz 18:11
Eta:
1 wrz 18:15
Mila:

x
4−5x
2+4>0
x
2=t, t≥0
t
2−5t+4>0
Δ=25−16=9
t
1=1 lub t
2=4
(t−1)*(t−4)>0⇔
(x
2−1)*(x
2−4)>0⇔
(x−1)*(x+1)*(x−2)*(x+2)>0
Miejsca zerowe: −1,1,−2,2
odp.
x∊(−
∞,−2)∪(−1,1)∪(2,
∞)
=================
1 wrz 18:24
Eta:
Mila czytaj wpis (rys.
18:07
1 wrz 18:27
Qwerty: dziekuje, dziekuje wszystkim
zadanie już dawno zrobiłem i jadę kolejne
1 wrz 18:28