Wielomiany
RJS:
Dla jakiego parametru p równanie opisane wzorem ma rozwiązania których suma jest dodatnia
px
3−(2p+1)x
2+(2−3p)x=0
Wyciągnąłem x:
x[px
2−(2p+1)x+(2−3p)]=0
p≠0
Δ≥0
x
1+x
2>0
x
1*x
2>0
Chodzi tylko o sprawdzenie, poprawienie. Chciałbym samodzielnie zrobić
1 wrz 17:22
Mila:
Rozważ jeszcze przypadek: p=0
1 wrz 17:31
Benny: Co z p=0?
1 wrz 17:31
RJS:
Dla p=0
x[0*x2−(2*0+1)x+(2−3*0)]=0
x[0+x+2]=0
x(x+2)=0
x=0 lub x=−2
Odpada ?
1 wrz 17:35
5-latek : dla p=0 masz tak
−x2+2x=0
x(−x+2)=0
x=0 lub x =2
1 wrz 17:39
Mila:
Dobrze 5−latek.
1 wrz 17:44
RJS:
Faktycznie, czyli dla p=0 również, dziękuję.
1 wrz 17:46
5-latek : Dzien dobry
Milu . Pozdrawiam .

Miałem kłopoty z komputerem i inne.
Już się powoli przeciera na dobre .
1 wrz 17:49
Mila:
Witaj! U mnie bardzo gorąco. Pozdrawiam.
1 wrz 18:11
5-latek: Milu
ja dzisiaj nie byłem w pracy bo musialem jechać z rodzicami do Zabkowic ale już o 9:30 jak
wyjezdzalismy było 27 stopni . Teraz jest ponad 30 stopni . Już by się te upaly skonczyly .
Nie idzie wyrobić w robocie
1 wrz 18:18
RJS:
Dobrze jak jest słoneczko, można jeszcze miesiąc odpocząć, przed rokiem akademickim, zadania do
matury porobić, iść na plażę
1 wrz 18:19
5-latek: tak ale dla młodszych inaczej to jest dobijające
1 wrz 18:20
RJS:
Wracam.
x[px2−(2p+1)x+(2−3p)]=0
Δ≥0
Jak to poprawnie zapisać ?
Δ=(2p+1)2−4p(2−3p)
Δ=4m2+4m+1−8p+12p2
Δ=16p2−4p+1
Δp=42−4*16
Δp<0
Więc ?
1 wrz 20:02
Kacper:
Co wynika z faktu, że Δp<0 dla paraboli y=16p2−4p+1?
1 wrz 20:08
RJS:
p∊∅
1 wrz 20:11
RJS:
Potem warunek x
1+x
2>0
p(2p+1)>0
p∊(−
∞,−1/2)suma(0,
∞)
Warunek
x
1*x
2>0
p(2−3p)>0
p∊(−
∞.0)suma(2/3,
∞)
więc teraz część wspólne 3 warunków ?
p∊(−
∞.−1/2)suma(2/3,
∞) ?
1 wrz 20:19
Kacper:
Skoro twierdzisz, że p∊∅, to dalszą część zadania bez sensu robisz...

Niestety, źle twierdzisz.
Rozwiąż nierówność:
16p
2−4p+1≥0
1 wrz 20:25
RJS:
jeśli dałeś znak ≥
to p∊R
1 wrz 20:32
RJS:
Hmm
1 wrz 20:52
RJS: ?
1 wrz 21:39
Kacper:
To czemu piszesz, że p∊∅ w odniesieniu do postu 20:02?
Część wspólna z 20:19 ok. Teraz tylko dodajesz p=0 i koniec
1 wrz 21:42
RJS:
Dziękuję bardzo za pomoc, będę tutaj częstym gościem !
1 wrz 21:48
RJS:
Mogę prosić o rysunek tych części wspólnych ? bo coś mi nadal się nie zgadza z tym co napisał
Kacper.
2 wrz 18:59
Eta:
Co Ci się nie zgadza? a jaką masz odpowiedź do tego zadania?
2 wrz 20:03
RJS:
(−∞.−1/2)suma(0,∞)
Ale z rysunku wgl inaczej wynika..
2 wrz 20:10
Eta:
x(px2−(2p+1)x+2−3p)=0
x=0 lub px2−(2p+1)x+2−3p=0
1/ dla p=0 −x+2=0 ⇒ x=2 więc suma 0+2>0 ok
dla
2/ p≠0 px2−(2p+1)x+2−3p=0 ma mieć dwa dodatnie rozwiązania, to
parametr "p" musi spełniać układ warunków:
1o Δ≥0 ⇒ 16p2−4p+1 ≥0 ⇒ p∊R i p≠0 ⇒ p∊R\{0}
2o x1+x2>0 ⇒ p(2p+1)>0 ⇒ p∊(−∞, −12) U (0,∞)
3o x1*x2>0 ⇒ p(3p−2)<0 ⇒ p∊(0,23)
część wspólna 1o i 2o i 3o odp do 2/: p∊(0,23)
stąd ostateczna odp do wyjściowego równania jest sumą warunków 1/ i 2/
Odp ; p∊ <0,23)
=====================
2 wrz 20:32
RJS:
DZIĘKUJĘ ! Już analizuję i rysuję jeszcze raz.
2 wrz 20:33
Eta: @RJS jesteś studentem ? czy maturzystą ?
2 wrz 20:40
RJS:
@Eta w tym roku kończyłem technikum, dostałem się na politechnikę krakowską, ale kończyłem inne
technikum i tam gdzie chciałem się nie dostałem. Pytałem już Kacpra co mam robić po kolej z
materiałem.
Miałem 86% z P 30% z R. Żeby dostać się na informatykę tam gdzie chce muszę mieć 90% a nie chcę
studiować czegoś co mnie nie do końca interesuję. Dlatego dołożę starań żeby poprawić, będę
notował co mówicie do mnie, słuchał wskazówek i jakoś może dam radę

A teraz wrzesień wolny
więc można dużo zrobić.
2 wrz 20:45
Eta:
Zatem zdajesz "starą maturę" R ( tak?)
2 wrz 20:49
2 wrz 20:51
Eta:
Rozwiązuj arkusze z poprzednich matur ( jak coś , to pomożemy
2 wrz 20:53
RJS:
Ale ja mam jeszcze braki w maturze R, pisałem, że bardzo mam problemy z bryłami i planimetrią.
Chciałbym do końca roku wszystkie działy przelecieć i potem robić arkusze
2 wrz 20:58
Eta:
Jak tak chcesz ,to ok
2 wrz 21:07
RJS:
Nie wiem, może coś poradzisz.. Sam już nie wiem co robić, żeby wyszło pozytywnie.
2 wrz 21:14
RJS:
Eta ? Mila ?
2 wrz 22:23
Mila:
Rozwiązuj zadania. Wpisuj te, z którymi nie radzisz sobie.
2 wrz 23:18