Wykaz że
:*: Wykaz, że (x+y)2 − (−x−y)2 =0
1 wrz 17:21
RJS:
a2−b2=(a−b)(a+b)
(x+y)2−(−x−y)2=0
(x+y+x+y)(x+y−x−y)
(2x+2y)*0
2(x+y)*0=0
1 wrz 17:24
Mila:
(−x−y)2=(x+y)2
Zatem:
(x+y)2 − (−x−y)2 =0⇔
(x+y)2−(x+y)2=0
cnw
1 wrz 17:28
RJS:
A moje rozwiązanie ? Może ktoś skorygować ?
1 wrz 17:32
Mila:
Też dobrze . Brak znaku równości w przedostatniej linijce.
1 wrz 17:38
Mila:
Właściwie powinno się pisać L=...
1 wrz 17:45
RJS:
Dziękuję, niby to proste zadania, ale ja powtarzam maturę i będę się pytać dużo, więc proszę o
wyrozumiałość
1 wrz 17:47
Janek191:
Lub tak:
(x + y)2 − (− x − y)2 = (x +y)2 − [(−1)*(x + y)]2 =
= ( x + y)2 − (−1)2*( x +y)2 = ( x + y)2 − ( x + y)2 = 0
1 wrz 17:58
:*: Dziękuję !
1 wrz 18:12
Eta:
1 wrz 18:13