rówania
qwerty: Macierze. Co robię źle? Mam 2 równania macierzowe i w obu wychodzi mi błędny wynik.
1. X * |2 3| = |2 6|
|3 4| |7 −2|
XA=B
X=B*A
−1
wyliczam wyznacznik A detA= 8−9=−1
wyznaczam [Aij]= |4 −3|
|−3 2|
[Aij]
T = |4 −3|
|−3 2|
A
−1 = −1 * [Aij]
T = |−4 3|
|3 −2|
mnożę | 2 6
| 7 −2
______

__________
−4 3 | 13 −30
3 −2 | −8 −5
wychodzi mi że X= |13 −30|
|−8 −5 |
Natomiast w odpowiedziach jest:
|10 −6|
|−34 25|
Zad 2.
|1 2| *X = |3 0|
|3 4| |7 2|
AX=B
X=A
−1 * B
wyliczam wyznacznik A detA= 4−6=−2
wyznaczam [Aij]= |4 −3|
|−2 1|
[Aij]
T = |4 −2|
|−3 1|
A
−1 = −1/2 * [Aij]
T = |−2 1|
|3/2 −1/2|
mnożę | −2 1
| 3/2 −1/2
______

__________
3 0 | −6 3
7 2 | 17 6
wychodzi mi że X= |−6 3|
|17 6|
Natomiast w odpowiedziach jest:
|1 2|
|1 −1|
Dziękuję za wskazówki.
Janek191:
z.1 Poćwicz mnożenie macierzy

I 2 6 I I − 4 3 I
I 7 − 2I I 3 −2 I
= I 2*(−4) +6*3 2*3 + 6*(−2) I
I 7*(−4) +(−2)*3 7*3 + (−2)*(−2) I
= I 10 − 6 I
I −34 25 I