rozgrzewka dla maturzystów przed studiami :D
Hajtowy: Na rozkręcenie się towarzystwa (przyszłych studentów). Zadanko na rozgrzewkę:
| | 1 | |
Funkcja F(x)=0,5(1− |
| ) jest pierwotną do funkcji f(x) dla x>0 |
| | x2 | |
Podaj postać analityczną funkcji f(x) oraz jej dziedzinę.
Do dzieła maturzyści
1 wrz 13:46
J:
poprzeczka ustawiona raczej nie za wysko , jak dla przyszłych studentów
1 wrz 13:52
Hajtowy: No bo to było moje 1 zadanie na egzaminie, z którego dostałem 4,5 także spokojnie

Wrzucić mogę im jeszcze kilka jak sobie z tym poradzą
1 wrz 13:55
Benny: | | 1 | | 1 | |
f(x)= |
| (x+ |
| ) a dziedzina będzie ta sama?  |
| | 2 | | x | |
1 wrz 14:35
J:
czyba nie zrozumiałeś treści zadania ..
1 wrz 14:39
J:
jeżeli funkcja F(x) jest funkcją pierwotną funkcji f(x) [ przy pewnych założeniach ] , to:
F'(x) = f(x)
1 wrz 14:45
Benny: Myślałem, że f'(x)=F(x) i dlatego takie dziwne rzeczy napisałem, więc wychodzi na to, że
1 wrz 14:56
J:
tak ... i dziedzina ....
1 wrz 14:57
daras: @J nie znasz poziomu obecnych "studiów"
1 wrz 15:10
J:
czyżby aż tak się zmienił ?
1 wrz 15:11
daras: oj tak wszystko jest pod palcowanie w internecie
1 wrz 15:19
daras: z tym nie wiem jak jest na medycynie
1 wrz 15:22
J:
przecież pojęcie funkcji pierwotnrj, to podstawa całkowania
1 wrz 15:23
Benny: Jak wyglądało by zadanie, gdzie trzeba byłoby funkcje scałkować?
1 wrz 15:31
J:
znajdż funkcję pierwotną do funkcji : f(x) ..... wtedy: ∫f(x)dx = F(x) + C
1 wrz 15:32
Benny: Ok, dzięki
1 wrz 15:37