Ciągi
Medyk : Suma dziesięciu początkowych wyrazów ciagu arytmetycznego jest równa 20. Oblicz najmniejsza
wartość funkcji f(x) = x2 −m2x + 3m − 1 oraz różnice ciagu jesli f(a1) = f(a10) = 0.
Nie moge wyliczyć delty prim.
Poza tym co z tych pierwiastków wynika?
1 wrz 10:28
J:
Z treści zadania mamy:
1) a
1 + a
10 = m
2
2) a
1*a
10 = 3m − 1
| | 2a1 + 9r | |
3) 20 = |
| *10 ... i trzy niewiadome: a1, r , m |
| | 2 | |
1 wrz 10:40
Medyk : A co z delta?
1 wrz 10:42
J:
jak będziesz znał te trzy niewiadome ( w tym: m ) , to będziesz znał dokładnie ten trójmian
i obliczysz: fmin
1 wrz 10:45
daras: delta Gangesu ?
1 wrz 10:53
Medyk : Super, nie wychodzi mi a1, delta mniejsza od 0...
1 wrz 10:56
J:
niech a1 = a
2a + 9r = m2
a(a+9r) = 3m − 1
z trzeciego masz: 2a + 9r = 4 , czyli: m2 = 4 ⇔ m = 2 lub m = − 2 ... dalej już
prosto ...
1 wrz 10:58
J:
gdyby nie pytali o r , to byłoby po zadaniu, bo masz obliczone m
1 wrz 10:59
Medyk : 4 = m2
m = 2 lub m = −2
Podstawiam do a1(a1 + 9r) = 3m−1
I w obu przypadkach Δ<0?
1 wrz 11:00
Medyk : 2a1 + 9r = 4
r = 4/9 − 2/9a1
I to podstawiam do wcześniejszego. Czy tak?
1 wrz 11:03
J:
mamy równanie: −a2 + 4a = 3m − 1 .... istotnie dla: m = 2 jest : Δ < 0 ,
ale dla: m = − 2 ... już nie
1 wrz 11:13