Wytłumaczenie twierdzenia z funkcji homograficznej
smueleele: wytłuamczenie
witajcie,
czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć czemu w funkcji homograficznej
o wzorze y= ax + b/cx + d
ad − bc =/ 0?
31 sie 23:52
:): | | 0 | |
żeby nie było wyrażenia |
| |
| | 0 | |
czyli ax+b=0 i cx+d=0
czyli −bc=−da czyli ab−bc=0 by było wtedy
1 wrz 00:00
:): ad−bc=0**
1 wrz 00:02
smueleele: wielkie dzieki
1 wrz 00:03
smueleele: załapałem
1 wrz 00:03
5-latek: a*d−b*c≠0 i c≠0
1 wrz 00:04
5-latek: I teraz napisz dlaczego c≠0?
1 wrz 00:04
:): ten warunek nie jest potrzebny
1 wrz 00:06
:): (czasem sie tak przyjmuje, żeby to istotnie była funkcja o jaką nam chodzi a nie liniówka..ale
nie jest to takie ważne)
1 wrz 00:06
pigor: ..., dobre pytanie

jest to warunek wykluczający proporcjonalność licznika i mianownika
co pociągałoby skrócenie i "wyszła by" funkcja linowa . y= k, zobacz :
ad−bc≠0 ⇔ ad≠ bc /:cd≠0 ⇒
ac≠
bd ≠k ... i tyle ...
1 wrz 00:07
pigor: ..., i dalej, czyli byłoby "coś takiego" np.
| | ax+b | | ckx+dk | | kcx+d | |
y= |
| = |
| = |
| = k. ... |
| | cx+d | | cx+d | | cx+d | |
1 wrz 00:12
pigor: ..., zauważ może jeszcze,że jest to analogia do
warunku ...

nie równoległości prostych y=ax+b i y=cx+d .
1 wrz 00:16