Calka :(
help: ∫dx/(4sinx)
31 sie 23:29
:): ta 4 nie ma znaczenia.. (wyciągasz 1/4 przed całke)
| 1 | | sinx | | sinx | |
| = |
| = |
| ... no i podstawienie cosx=t i po zabawie. |
| sinx | | sin2x | | 1−cos2x | |
31 sie 23:31
31 sie 23:31
:): 
nie no...przekobminowałes ICSP troche..
31 sie 23:32
ICSP: czego ?
31 sie 23:33
:): nie no.wydaje mi sie ze najprościej tak jak napisałem...nie mówie, że to źle

!
31 sie 23:33
ZKS:
Mi się podoba najlepszy sposób i najprostszy.

Jeszcze do kolekcji
| 1 | | x | | 1 | | x | |
| tg( |
| ) + |
| ctg( |
| ). |
| 8 | | 2 | | 8 | | 2 | |
31 sie 23:34
31 sie 23:34
ZKS:
Jedno podstawienie od razu załatwia sprawę u
ICSP.
31 sie 23:35
:): RACJA

! COś mi sie z x jeszcze ubzdurało
31 sie 23:36
:): a tam tylko stała...
31 sie 23:36
help: A nie mona podstawic uniwersalnego podstawienia czyli za sin x= 2u/1+u2
a za dx−2du/1+u2
ja tak zrobilem i wyszlo mi ln(tg x/2)+C
jak myslicie dobrze?
31 sie 23:39
ZKS:
Policz pochodną i sprawdź czy dostaniesz funkcję pod całkową.
31 sie 23:42
help: no (ln(tgt/2)'= 1/(tgt/2)
31 sie 23:47
help: czyli zle
31 sie 23:47
help: :(
31 sie 23:47
:): no zle liczysz te pochodne..ojj źle
31 sie 23:48
ZKS:
Jeszcze chyba pochodna z funkcji wewnętrznej.
31 sie 23:48
help: a nooo
31 sie 23:50
help: :(
31 sie 23:52
:): Może na jutro sobie to na spokojnie zobaczysz...? Późno trochy...
1 wrz 00:01
help: czyli tak?
1/(tg t/2) − 2/cos2t
1 wrz 00:03
help: nie − tylko *
1 wrz 00:03
:): cieplej..ale jeszcze nie tak
1 wrz 00:08
:): | | 1 | | 1 | | 1 | |
(ln(tg(x2)))'= |
| *(tg(x2))'= |
| * |
| |
| | tg(x2) | | tg(x2) | | cos2x2 | |
1 wrz 00:09
1 wrz 00:09
help: czyli zle obliczona calka?
1 wrz 00:18
:): lepiej sobie zobacz te 3 sposoby co podaliśmy... każdy jest raczej prosty. Na pewno któryś do
ciebie przemówi

U ICSP trzeba potem podstawienie t=tg(
x2)
1 wrz 00:20
help: no wlasnie cos nie przemawia do mnie ta calka licze te rozniczki i kurde nie chce mi wyjsc taki
wynik jak powinien to chyba z ta calka cos pokrecilem
1 wrz 00:24
:): Odpowiem za mój sposób
podstawienie cosx=t czyli −sinxdx=dt
| | −dt | |
i masz całkę ∫ |
| a taką już na pewno umiesz |
| | 1−t2 | |
1 wrz 00:26
:): Wyznaczasz A,B
i masz −Aln|1−cosx|−Bln|1+cosx|
1 wrz 00:28
help: dzieki
1 wrz 00:29