Macierze
qwerty: Witam, miałem równanie 3 równanie i 4 niewiadome. rzA=rzU=3, więc mniejszy niż liczba
niewiadomych, czyli układ ma nieskończenie wiele rozwiązań. Wyszło mi , że y=−3264x+1632, z=0
i t=0, x należy do rzeczywistych. Moje pytanie, czy z i t mogą być zerami?
31 sie 23:08
:): Napisz całe zadanie
31 sie 23:12
qwerty:
4x−6y+2z+3t=2
2x−3y+5z+75t=1
2x−3y−11z−15t=1
det −6 2 3
−3 5 75 = −4896
−3 −11 −15
rzA=3
z macierzy uzupełnionej wziąłem ten sam minor, więc rzędy są równe. Potem przerzuciłem x na
prawą stronę, bo minor był z liter y, z i t.
czyli:
−6y+2z+3t=2−4x
−3y+5z+75t=1−2x
−3y−11z−15t=1−2x
wyznaczniki mi wyszły: Wy= −3264x+1632, Wz=0, Wt=0.
Dziękuję za pomoc.
31 sie 23:18
:): Miałeś narzuconą metodą czy tylko rowziązac?
31 sie 23:24
qwerty: tylko rozwiązać.
31 sie 23:26
:): LIczenie wyznacznika nie ma tu sensu za bardzo...

bo masz 3 równania a 4 zmienne
Wyznaczniki sie robi jak jest ta sama ilosc
31 sie 23:28
:): Przemnóź 2 i 3 równanie przez 2
Zauważ, że wszystkie równania maja wtedy człon 4x−6y
Wybiersz sobie np 1 i 2 równanie i 2 i 3.... odejmj stronami..i dostaniesz układ
2 równan z 2 niewiadomymi... dalej chyba dasz rade
31 sie 23:29
qwerty: dziękuję za pomoc
31 sie 23:37