aa
Hugo: Operacje modulo w ksiazce był zapis równania z modulo i nie rozumiem przejścia

ktoś wie?
x = 5mod7
x = 7mod19 => x=7+19k
5mod7 =7+19k
19k = −2mod7
19k = 5mod7
i teraz jak dochodzimy do kolejnej lini

k = 1mod7
31 sie 22:57
henrys: 19=5mod7 tzn. że k=1mod7
31 sie 23:00
ZKS:
19k ≡ 5 mod 7
(14 + 5)k ≡ 5 mod 7
5k ≡ 5 mod 7
k ≡ 1 mod 7
31 sie 23:04
Hugo: chodzi mi o to jakie operacje zostały wykonane na wyrażeniu 19k=5mod7 że doszło to do k=1mod7
Jak m,in stało się że z 19k powstało samo k? Podzielić całe wyrażenie przez 19? 5mod7/19 = ?!
Nie rozumiem tego. Proszę jak to się robi

?
31 sie 23:04
Hugo: ZKS o ! Dziękuję ! Ale wciąż to troche jest trudne. Chcesz powiedzieć że można podzelić
5k i 5 przez 5 od tak? Równie dobrze można było by to zapisać:
19k = 7x + 5
14k + 5k = 7x + 5 i tu skracasz:
5k = 7x + 5 a później
k = 7x + 1?
Modulo ma jakąś dodatkową własność że można tak skracać dziwnie

?
31 sie 23:09
:): można tam podzielić bo 5 i 7 są względnie pierwsze...na ogól nie
31 sie 23:11
:): skoro 7|5(k−1) => 7|k−1 bo (7,5)=1..
31 sie 23:15
Hugo: modulo sie tyczy w tym wypadku zarówno do zmiennej 'k' jak i tej stałej po prawej stronie

?
31 sie 23:19
:): skoro 7 dzieli 5*(k−1) (to jest definicjia

modulo) a wiemy, że 7 nie dzieli 5 więc 7 musi
dzielic k−1..
wiec k=1mod7 KONIEC
31 sie 23:21
Hugo: 5k = 5mod 7
0=(5−5k )mod7?
0=(1−k)mod7
k = 1mod7
31 sie 23:21
Hugo: Dziękuje ! ! !
31 sie 23:21