rozwiąż równanie
Qwerty: Witam, proszę o pomoc przy tym równaniu
4x3−49x2+60x−12=0 a=0,25
z twierdzenia Bezout wyszło mi: 4x2−48x+48
tak więc pierwiastki wyszły mi
x=24−2√6 oraz x=24+2√6
no i ten pierwiastek podany na początku: (x−0,25) czyli x=0,25
natomiast nie zgadza się to z odpowiedziami, które są z tyłu
gdzie zrobiłem błąd?
31 sie 22:14
5-latek: 4x
2−48x+48=0 /:4
x
2−12x+12 =0
Δ= 96
√96=
√8*12= 2
√2*2
√3= 4
√6
x
2= 6+2
√6
31 sie 22:26
:): 4x2−48x+48=4(x2−12x+12)=0 => x2−12+12=0 więc (x−6)2−24=0 stąd x−6−√24=0 lub x−6+√24=0
31 sie 22:26
5-latek: Zgubiles x po drodze ale powinien widzieć gdzie
31 sie 22:28
Qwerty: aj, głupi błąd, po prostu przy wyliczaniu pierwiastków użyłem 48 zamiast wcześniej skróconego
12
a w odpowiedzi nie powinno jeszcze być (x−0,25) −> x=0,25?
31 sie 22:39
:): tak tak.. ten pominelismy..bo było oK
31 sie 22:41
5-latek: A jak myślisz ?
jeżeli tak to dlaczego ?
31 sie 22:43
Qwerty: w poprzednich przykładach odpowiedziami były pierwiastki wyliczone z równania kwadratowego,
czyli w tym przypadku x=6−2√6 oraz x=6+2√6 no i jeszcze ten pierwiastek, który podany jest w
treści (ten użyty przy dzieleniu Hornera)
31 sie 22:49
:): no tak...ale to jest OCZYWISTE
31 sie 22:53
Qwerty: no tak, ale w poprzednich przykładach w odpowiedziach również znajdował się ten pierwiastek, a
tutaj w odpowiedzi akurat nie dali

mam takie jeszcze pytanie: czy taki przykład równania można rozwiązać w jakiś inny sposób, niż
te dodawanie/odejmowanie, żeby ładnie można było pogrupować?
3x
3+x
2+4x−4=0
wiem, że można to zrobić tak:
3x
3−2x
2+3x
2−2x+6x−4
teraz pogrupować i wyliczyć, ale czy jakiś inny sposób może na to również jest?

to znaczy no można "strzelać" i szukać pierwiatka, podstawiając różne liczby pod "x" i szukać
aż wyzeruje się, ale to chyba na tyle? nic innego z tym zrobić się nie da, tak?
31 sie 23:02
:): najczęściej albo strzelanie albo grupowanie właśnie
31 sie 23:03
Qwerty: ok, dzięki za pomoc
31 sie 23:07
5-latek: tak nie możesz rozumować ze tak było w książce
A co gdyby się okazało z ejeden z pierwiastkow jest podwojny ?
jaki wtedy bys otrzymal wielomian ? którego stopnia ?
31 sie 23:11
:): Zależy jakie jest polcenie np
1. Dany jest pierwiastek.... Wyznacz pozostałe pierwiastki
albo
2. Dany jest pierwiastek. Wyznacz pierwiastki...
taka róznica
31 sie 23:13