Oblicz
:3: | | 5(3+√5) | |
Objętość dwudziestościanu odrębnego o krawędzi 1 wyrażona jest wzorem Vd = |
| |
| | 12 | |
. Oblicz stosunek objętości V
s sześcianu o krawędzi 1 do objętości V
d tego
dwudziestościanu
31 sie 21:15
Janek191:
Co to jest dwudziestościan odrębny ? Może ma być foremny ?
31 sie 21:17
:3: Tak foremny, głupia autokoretka wybaczcie...
31 sie 21:20
Janek191:
| Vs | | 5*(3 + √5 | | 12 | |
| = 1 : |
| = |
| = ... dokończ  |
| Vd | | 12 | | 5*(3 + √5) | |
31 sie 21:20
31 sie 21:30
5-latek: | | 180−60√5 | | 180 | | 60√5 | | 3√5 | |
= |
| = |
| − |
| = 1,8− |
| |
| | 100 | | 100 | | 100 | | 5 | |
31 sie 21:34
5-latek: Znowu jaks menda zawirusowala strone
31 sie 21:35
:3: | 3 (3−√5) | |
| . Ale dlaczego takie działanie Janek191? |
| 5 | |
31 sie 22:05
:3: | 3 (3−√5) | |
| . Ale dlaczego takie działanie Janek191? |
| 5 | |
31 sie 22:05
5-latek: Chyba w gimnazjum już ucza ze objetoc sześcianu o boku a to Vs= a3 a V=13=1
A już w szkole podstawowej tez ze dzielenie zastępujemy mnożeniem przez odwrtnosc dzielnika
31 sie 22:32