matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
prosze o pomoc w rozwiazaniu...
Arleta:
ile ujemnych wyrazów ma ciag okreslony wzorem a
n
=n
2
−2n−24?
7 gru 19:31
Marcin 15 =]:
a
n
=n
2
−2n−24 a
1
=1
2
−2*1−24=−25 a
5
=5
2
−2*5−24=−9 a
6
=6
2
−2*6−24=36−12−24=0 n={1;2;3;4;5}
7 gru 20:06