Delopital
wazon: lim (cosx)
1/xkwadrat
x−>0
lim (ctgx − 1/x)
x−>0
help licze i nie zgadza mi sie z rozwiązaniem

, dziekuje
31 sie 19:08
Janek191:
Napisz porządnie,bo nie wiadomo co tam jest ?
x→ 0
31 sie 21:16
wazon: ctgx − 1
−−− Tylko 1/x ,ctg nie ma mianownika
x
31 sie 21:38
31 sie 21:39
wazon: tak
31 sie 21:39
:): Jeżeli chodzi o 1 przykład... to zrób sinusa z cosinusa
31 sie 21:42
:): | | cos(x) | | 1 | | cos(x)*x −sin(x) | | 0 | |
Jeżeli chodzi o 2 to mamy |
| − |
| = |
| [ |
| } |
| | sin(x) | | x | | sin(x)*x | | 0 | |
i aż sie prosi de L'hospital
31 sie 21:44
:): O ile sie nie pomyliłem powinieneś dostać 0
31 sie 21:46
:): Jeżeli chodzi o 1 przykład to miałem na myśli fakt, że cos(x)=1−2(sinx2)2
31 sie 21:47
wazon: a nie −1 ? po delopitalu mam −sinx − cosx / to wszystko przez cos x
cos0=1
sin0=0
31 sie 21:51
:): | | −1 | |
dostaniesz coś koło exp( |
| ) |
| | 2 | |
31 sie 21:51
:): | cos(x)−sin(x)*x −cos(x) | |
| co nie.. |
| sin(x)+cos(x)*x | |
31 sie 21:52
ZKS:
W drugim można wykorzystać przybliżenie funkcji ctg(x).
| | 1 | | x | | 1 | |
limx → 0 ( |
| − |
| − |
| ) = 0 |
| | x | | 3 | | x | |
31 sie 21:53
wazon: dziękuje, a co do tego pierwszego to dalej nie wiem o co tam biega
31 sie 21:55
:): Musisz tak przykombinować, żeby skozytać z faktu, że limx→0 (1+x)1x=e
31 sie 21:57
:): zacznij od tego co wcześniej napisałem
31 sie 21:57
wazon: ok , spróbuje
31 sie 21:58
:): | | sinx | |
Przyda się też limx→0 |
| =1 |
| | x | |
Oczywiście u ciebie ten x to będzie coś innego ale ważne, że też dąży do 0
31 sie 21:59
wazon: gówno wykombinowałem
31 sie 22:29
:):

no dobra
to zacznijmy do tego, ze twoja granica wyglada tak
| | −2(sin(x2))2 | | 1 | |
(1−2(sin(x2))2) do potęgi |
| * |
| |
| | −2(sin(x2))2 | | x2 | |
taaak?
31 sie 22:32
wazon: ehh tu juz mi sie popieprzyło
31 sie 22:35
:): w potedze tylko sobie dopisałem dodatkową 1 (ten licznik przez sam siebie)..a
cosinsu..zmienilem z tego wzoru. co ci napisalem tak?
31 sie 22:36
wazon: no tak
31 sie 22:40
:): jak sobie teraz zoabczysz na wzorek co ci napisałem...to ci się pojawia e....
| | −2(sin(x2))2 | |
i zostaje ci w potędzie jeszcze |
| ... musisz tylko obliczyc taka |
| | x2 | |
granice co nie?
31 sie 22:41
wazon: e do tej potęgi co napisałes −2sin x/2... i teraz obliczyc granice tej potęgi i wynikiem bedzie
e do tej granicy ?
31 sie 22:43
:): jakby y=−−2(sin(x2))2 to masz tam (1+y)y i cos tam jeszcze...
31 sie 22:43
:): przeczytaj otatnia wypowiedz i napisz co myslsiz
31 sie 22:43
:): (1+y)1y nnooo
31 sie 22:44
wazon: btw jak to robisz ze tak estetycznie te równania wyglądaja
31 sie 22:44
:): duże U zamiast małego rozpisze z przerwami U { licnzik } { mianownik }
31 sie 22:47
ZKS:
| | x2 | |
W pierwszym również można wykorzystać przybliżenie funkcji cos(x) ≈ 1 − |
| |
| | 2 | |
| | 1 | |
limu → ∞(1 + |
| )u = e−1/2 |
| | −2u | |
31 sie 22:53
wazon: kurna wykombinowałem troszke inaczej ale wynik dobry wyszedł , mozna tu jakos fotke wstawić ?
31 sie 22:53
:): aaa nie wiem...kombinuj
31 sie 22:54
wazon: skorzystałem ze wzoru np: lim (x)tgx=etgxlnx i policzyłem granice potegi
31 sie 22:56
wazon: Dziękuje za pomoc, dobranoc
31 sie 22:57
:): nie do końca rozumiem...
31 sie 22:57
:): no ale jak ty zrozumiales....to spoko

DOBRANOC!
31 sie 22:57
wazon: w tym przykładzie lim(cosx)1/x2= e1/x2 lncosx < jak policzysz tego granice wychodzi
−1/2 i mam e −1/2
31 sie 22:59
:): sprytnie

Możesz być z siebie zadowolony i LULU teraz
31 sie 23:04