matematykaszkolna.pl
trójkąt prostokątny Eta: Następne zadanie z planimetrii( dla przyszłych maturzystów) i Innych chętnych emotka zad1/ W trójkącie prostokątnym ABC o przeciwprostokątnej AB poprowadzono dwusieczną kąta BCD ,(gdzie D jest spodkiem wysokości CD) która przecięła przeciwprostokątną w punkcie E. Wykaż,że trójkąt AEC jest równoramienny.
31 sie 18:30
Kacper: rysunek Rysunek, aby było łatwiej emotka
31 sie 19:00
Eta: emotka
31 sie 20:30
kyrtap: Eta o przeszłych maturzystach zapomniałaś?
31 sie 20:35
PW: Nie zepsuję przyjemności, gdy podpowiem że "równoramienny" to "mający dwa równe kąty"?
31 sie 20:38
kyrtap: PW witam witam i o zdrowie pytam emotka
31 sie 20:39
Eta: Dobre "odkrycie" PW emotka
31 sie 20:39
PW: Przepraszam, nie mogłem się powstrzymać. Trudnych rzeczy już nie pamiętam, a takie to jeszcze z liceum emotka
31 sie 20:45
Eta: Skoro "maturzyści" jeszcze nie myślą o maturze ( dopiero w maju będą Każdy chętny ( żywy i ciepły ) może rozwiązać to zadanie (pozwalam emotka
31 sie 20:49
PW: No to już wiesz, że rozwiązałem. Zostawię innym radość odkrywania.
31 sie 20:55
Eta: Widzę na forum samych pasjonatów i 3 gości ( pewnie też" pasjonaci" emotka (tłoczno się zrobiło
31 sie 20:56
Eta: Też tak myślę emotka ( do maja mają sporo czasu
31 sie 20:57
b.: No to ja też sobie rozwiązałem emotka pozdrowienia dla wszystkich emotka
31 sie 22:21
Eta: Następne zadanka z planimetriiemotka zad/2 W trójkącie równoramiennym, w którym ramię jest dwa razy dłuższe od podstawy , a środkowa poprowadzona do ramienia ma długość m. Wyznacz obwód tego trójkąta. zad/3 W trójkąt wpisano okrąg o promieniu 2. Punkt styczności dzieli jeden z boków na dwa odcinki o długościach 2 i 3 Wyznacz stosunek długości okręgu opisanego na tym trójkącie do długości okręgu wpisanego w ten trójkąt. Powodzenia emotka
1 wrz 23:22
Eta: RJS zadanka dla Ciebie emotka
1 wrz 23:27
RJS: Dziękuję, jutro zamieszczę swoje rozwiązania, dobranoc.
1 wrz 23:37
Godzio: Zad 2
L 13 

=

?
l 4 
2 wrz 00:03
Eta: Ooo Godzio emotka Dla Ciebie to "mały"
2 wrz 00:11
Godzio: Teraz mam trochę więcej czasu to mogę czasem coś porobić Zgaduje, że dobrze wyszło (pierwsze zadanie banalik więc nie liczyłem )
2 wrz 11:39
RJS: rysunek m=3x Więc odcinek FB ma długość 2x Odcinek GB 1/2p Wyliczyć długość odcinka FG ?
2 wrz 12:52
Godzio: Może być, mając FG z twierdzenia Pitagorasa wyliczysz p w zależności od m i masz wynik emotka
2 wrz 14:17
RJS: Dzięki, teraz myślę nad pierwszym zadanie. Da się do maja opanować planimetrię i bryły jakimś cudem ?
2 wrz 14:54
Godzio: Spokojnie emotka Systematyczna praca to klucz do sukcesu.
2 wrz 14:55
RJS: Ja poprawiam maturę, w tym roku miałem 86% z P i 30% z R nie ucząc się nic
2 wrz 15:39
Kacper: To trzeba było się uczyć i byś nie poprawiał emotka
2 wrz 15:41
RJS: Ale były jeszcze inne przedmioty, technika trzeba było też zdać. W tym roku się będę systematycznie uczył, robię zadania działami tak jak mi kazałeś.
2 wrz 15:43
daras: po co cokolwiek poprawiać? to tylko strata czasu a świat pędzi dalej...
2 wrz 16:28