Oblicz granicę
MichałS: Proszę bardzo o pomoc
Oblicz granicę
| | √x2−1−√x+1 | |
1. limx→0 = |
| |
| | 1−√x+1 | |
| | 3*5n−4n−2*(1/3)n | |
2. limx→∞ = |
| |
| | −2*4n+5*3n+(1/2)n | |
31 sie 17:07
MichałS: w drugim przykładzie podzieliłem wszystko przez 5n i mi wyszło 3/0=∞. Poprawny wynik?
31 sie 17:20
J:
czy dobrze przepisałeś pierwszą granicę ? ... w otoczeniu 0 ta funkcja nie istnieje
31 sie 17:39
MichałS: przepraszam rzeczywiście błąd. Pod pierwszym pierwiastkiem jest √x2+1
31 sie 18:06
MichałS: podbijam
31 sie 21:48
:): | | √x2−1+√x2+1 | | 1+√x+1 | |
przemnóż wszystko przez |
| * |
| |
| | √x2−1+√x2+1 | | 1+√x+1 | |
31 sie 22:04
:): tzn nieee
31 sie 22:05
:): drugi iloczyn tak jak napisałem..a pierwszy taki jak masz licnzik ok
31 sie 22:06
:): (tylko z plusem)
31 sie 22:06
henrys: coś mi się wydaje, ze tu trzeba dwa razy mnożyć przez niewymierność, raz mianownik i później
licznik
31 sie 22:25
:): tak tak.... tylko z PLUSEM
31 sie 22:27
henrys: yhm
31 sie 22:27
J:
stosując regułę H ... dostajemy: lim = − 1
1 wrz 12:44
henrys: bez reguły, czyli mnożąc tak jak było wyżej napisane wychodzi lim=1
1 wrz 13:07
1 wrz 13:08
J:
racja ... ja się pomyliłem w liczeniu

lim = 1
1 wrz 13:13