aa
Hugo: Rozważmy dowolny podzbiór A ⊂ R. Określ, które z powyższych własności mają
następujące relacje binarne w zbiorze A:
(a) xρy ⇔ x < y;
(b) xρy ⇔ x ≤ y;
(c) xρy ⇔ x = y;
(d) xρy ⇔ x =/= y.
– zwrotna, jeśli aρa dla każdego a ∈ A,
− Relacja przeciwzwrotna
Relację dwuczłonową ρ ⊂ A × A, nazywamy przeciwzwrotną, jeśli dla żadnego a∈A nie zachodzi aρa,
czyli gdy ~(aρa) dla każdego a∈A.
– symetryczna, jeśli aρb ⇒ bρa dla dowolnych a, b ∈ A,
− Relacja przeciwsymetryczna
– antysymetryczna, jeśli aρb ⇒ ¬(bρa) dla dowolnych a, b ∈ A,
– przechodnia, jeśli (aρb) ∧ (bρc) ⇒ (aρc) dla dowolnych a, b, c ∈ A.
31 sie 14:39
Hugo: zwrotna nie zachodzi − bo x = y => x<x. Kontrprzykład 2<2 sprzeczność
przeciwzwrotna czyli dla ~(apa) musi zachodzić. ~(x<x) = x≥x i tu zachodzi.
symetryczna czyli jeżeli x<y to y>x

i tu nie koniecznie. Kontrprzykład x=100 y=1
100< 1 fałsz , 100>1 prawda. Czyli nie jest symetryczne.?
przeciwsymetryczna czyli jeżeli apa zachodzi to ~(apa) już nie? I tu prawda. Dobrze myśle?
x<y to x≥y nie zachodzi. 10 < 20 to 10>=20 już nie.
antysymetryczna − czyli nie może zachodzić równoczesnei apa i ~(apa) czyli x<y i x>=y to tu
jedno musi zachodzić czyli nie jest antysymetryczna



przechodnia − (aρb ∧ bρc) ⇒ aρc , x>y i y>z to x>z , prawda myśle

?
31 sie 14:50
Hugo: Proszę mi powiedzieć czy robie dobrze bo bym zrobił kolejne 3 podpunkty
31 sie 14:50
RJS:
Hugo co Ty we wrześniu to studenci wolne mają, taki ambitny jesteś
31 sie 15:20
Hugo: tak

ktoś pomoże?
31 sie 22:17
:): Hugo... taka rada.... Nawet jak kto wie... to już przeraża ilośc pytań i treści....
Lepiej zadaj jakieś konkretne MAŁE pytanko...to szybko dostaniesz odp
pzdr
31 sie 22:24
Hugo: (a) xρy ⇔ x < y; dla zbioru liczb Rzeczywistych
czy to jest symetryczne? Moim zdaniem nie. Czy dobrze myśle?
np. 2 < 3 => 2>=3
31 sie 22:29
:): tak
31 sie 22:34
:): (tak=masz racje)
31 sie 22:35
Hugo:
31 sie 22:46
Hugo: to dalej !
ps. bedziesz tu dłużej? Bo bym się rozpędził na większy obszar matematyki

czy jest to relacja antysymetryczna?
nie rozumiem tego wlaśne "antysymetryczna, jeśli aρb ⇒ ¬(bρa) dla dowolnych a, b ∈ A,", czyli
dla dowolnego po zaprzeczeniu? ~(x<y) = x>=y . Wtedy fałsz bo można wziąć x mniejszego od y.
Prosze wytłumacz mi
31 sie 22:49
:): ja znam taką def antsymetryczności aRb i bRa =>a=b
31 sie 22:55
Hugo: 
czyli.... x<y i y<x to a = b sprzecznosc !
czyli nie są rozumiem
31 sie 22:58
Hugo: przechodnia jest prawda? proste to sie wydaje tak zapisać w skróci
x>y>z to x >z : > to logiczne ze zachodzi
31 sie 22:59
henrys: jest antysymetryczna bo jak masz 1<2 to nie prawdą jest że 2<1
31 sie 23:03
Hugo: ;−;
31 sie 23:25
Hugo: @henrys a zatem przeciwsymetryczna co by oznaczało?
31 sie 23:25
31 sie 23:26
Hugo: @

weszłem na Wikipedie i ten twój wzór właśnie.
Moim zdaniem:
Jest przeciwsymetryczna
Nie jest Antysymetryczna
31 sie 23:27
henrys: a to nie to samo?
31 sie 23:37
Hugo: nie
31 sie 23:39
henrys: 
jesteś pewien?
31 sie 23:41
31 sie 23:43
:): Tak jak pisałem..z antysymetrycznością spotkałem się tylko w takiej formie jak na WIKI
31 sie 23:47
henrys: coś ściemniacie
31 sie 23:52
henrys: ech Hugo

Jeśli x≠y i x R y ,to y nie jest w relacji z x. Czyli antysymetryczna jest.
Gdyby jednocześnie xRy i yRx to x=y
,,Relacja porządku w alfabecie łacińskim – dla dowolnie wybranych dwu różnych liter nie może
jedna z nich występować w alfabecie jednocześnie wcześniej i później niż druga (to samo tyczy
wszelkich porządków)."
1 wrz 00:10
Hugo:
1 wrz 00:15
1 wrz 00:19
henrys: w tym wypadku chyba tak dlatego, że nie jest zwrotna
1 wrz 00:22
Hugo: śpie już , wybacz mi nic nie zrozumiem już dziś. Jutro rano znów zaczne. A czyli co twierdzisz
ostatecznie; ze to to samo? przeciw i anty? Moje wyszukania w Googlu dawały inne odczucie.
Polegam na tym co ludzie piszą i się potem uczę. :x
1 wrz 00:22
henrys: lepiej książkę weź, bo ludzie różnie mówią, jedni dobrze inni źle, czasem nikt nie poprawi jak
źle i tak zostaje
1 wrz 00:24
Hugo: A czy dobrze umiesz metode Rabina? chodzi o szyfrowanie. Bo pisze egzamin poprawkowy pojutrze
:<
1 wrz 00:28
:): Ciekawym byś był szefem.....
1 wrz 00:29
1 wrz 00:31
henrys: nie znam metody Rabina
1 wrz 00:33
Hugo: lemat chiński
1 wrz 00:34
Hugo: uciekam bo juz traci sens siedzenie tutaj , zmeczenie dopadlo. Mam nadzieje ze was zastanę
jutro. Bardzo dziękuje za pomoc

! Odwiedzajcie moje wątki na forum jak widzicie proszę !
1 wrz 00:35