Geometria analityczna
Agata: Pole kwadratu jest równe 58, a jeden z jego wierzchołków ma współrzędne (−2,−3). Oblicz
współrzędne punktu przecięcia przekątnych, jeśli należy on do prostej y=x−4
31 sie 13:52
Eta:

2|AS|=d −−− dł. przekątnej
| | d2 | |
P□= |
| ⇒P□=2|AS|2 ⇒ |AS|2=29 , S∊ y=x−4 ⇒ S(x, x−4) |
| | 2 | |
(x+2)
2+(x−1)
2=29 ⇒ .............. x
2+x−12=0 ⇒ (x−3)(x+4)=0
x
S=3 v x
S=−4 to y
S=−1 lub y
S= −8
Są dwa takie punkty :
S(3,−1) lub S(−4,−8)
31 sie 14:21
Agata: Dziękuję bardzo.
31 sie 15:58