wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji
Antek: 1)wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji f w przedziale <−2,1>
f(x)=x
3+3x
2+3x−5
f'(x)=3x
2+6x+3
f'(−2)=3
f'(1)=12
D
f=R
jak tu obliczyć x
O potrzebne do wyliczenia extremum
Może ktoś zna jakiś inny sposób na rozwiązanie tego zadania?
2) sprawdzicie pochodną:
| | 3x2−20X+25 | |
f'(x)=( |
| )'= |
| | X2+3 | |
| | (6x−20)(x2+3)−2x(3x2−20x+25) | |
= |
| = |
| | (x2+3)2 | |
31 sie 13:33
J:
ekstrema szukasz tam, gdzie zeruje się pierwsza pochodna
31 sie 13:39
J:
| | x3 − 10x2 + 25x | |
pochodna źle ... f(x) = |
| ... i teraz pochodna |
| | x2 + 3 | |
31 sie 13:41
henrys: f'(x)=3x2+6x+3=3(x2+2x+1)=3(x+1)2≥0 dla każdego x, w x=0 pochodna nie zmienia znaku, zatem f
jest rosnąca w całej dziedzinie, dlatego w przedziale <−2,1>
fmax=f(1)
fmin=f(−2)
31 sie 13:52
henrys: oczywiście w x=−1 a nie w x=0
31 sie 14:02
Antek: | | x4−41x2−60x | |
2) f'(x)= |
| |
| | (x2+3)2 | |
31 sie 14:03
J:
nie
31 sie 14:09
Antek: | | x4+10x3−41x2−30x | |
f'(x)= |
| , teraz  |
| | (x2+3)2 | |
31 sie 14:27
J:
| | (3x2 − 20x + 25)(x2+3) −2x(x3 − 10x2 + 25x) | |
f'(x) = |
| = ... i licz |
| | (x2+3)2 | |
31 sie 14:31
ICSP: f(x) = x3 + 3x2 + 3x −5 = (x + 1)3 − 6 − funkcja rosnąca.
fmin = f(−2) = −6
fmax = f(1) = 2
31 sie 15:54
ICSP: i się machnąłem w obliczeniach. Popraw sobie.
31 sie 16:16
J:
Cześć
ICSP .. na razie walczy z pochodną od 14:31
31 sie 16:19
ICSP: Witam
31 sie 16:21
henrys: mojego wpisu nie chciało się przeczytać
31 sie 19:26
Kacper:
henrys widziałem, że wiesz jak rozwiązać zadanko
Ety korzystając z własności
symedian?
Jeśli możesz, to chętnie zobaczę
31 sie 19:29
henrys: nie pokażę, bo sam je spokojnie rozwiążesz, a do tego ładnie rysujesz
31 sie 19:31
Antek: ICSP już obliczyłem dawno: f(−2)=−7, f(1)=2
J właśnie to liczę i cały czas są błędy, muszę zacząć pisać na kompie wszystkie działania
to łatwiej będzie wykryć błąd (y)
31 sie 22:42
Antek: | | x4−16x2+15x | |
już wiem  umknęło mi 25x z pierwszego nawiasu teraz : |
| |
| | (x2+3)2 | |
31 sie 22:48
Antek: | | x4−16x2+15x | |
już wiem  umknęło mi 25x z pierwszego nawiasu teraz : |
| |
| | (x2+3)2 | |
31 sie 22:48
J:
jeszcze raz.. pokaż te swoje obliczenia
1 wrz 08:24
5-latek: | | x4−16x2−60x+75 | |
f'= |
| |
| | (x2+3)2 | |
1 wrz 08:54
J:
i to jest to .... cześć
1 wrz 08:57
5-latek: Witaj
J
1 wrz 08:58
5-latek: Zbaczylem na to bo kiedyś tez uzywalem takiego nicka ,ale to nie jestem ja
1 wrz 09:00
daras: 
5−latek wszyscy poszli do szkoły a my mamy wolne
1 wrz 09:13
bezendu:
Dzieci zdolne mają wolne

!
1 wrz 10:38
daras:
1 wrz 10:45
5-latek : Ja przepraszam ze nie odpisałem ale pilny wyjazd po wyprawke do przedszkola

.
1 wrz 13:39
daras: a dostałeś pampersy gratis?
1 wrz 15:12
bezendu:
1 wrz 16:35
5-latek : tak
daras dostałem Pampres junior szt 60
1 wrz 17:30
5-latek : Troche tez jestem zmartwiony tym ze ci z 1 klasy dostają po 80 sztuk
1 wrz 17:42