Wyznacz równanie okręgu.
Rajmund: Wyznacz równanie okręgu o promieniu 4, stycznego do osi odciętych i
prostej y=43x, którego środek leży w pierwszej ćwiartce układu współrzędnych.
Oblicz pole wielokąta, którego wierzchołkami są: początek układu
współrzędnych, środek okręgu i punkty styczności prostej z okręgiem.
31 sie 12:46
J:

Srodek okręgu ma współrzedne: S(x,4) i jest odległy od prostej o 4 ,
współrzędną x ( dodatnią ) wyznaczasz ze wzoru na odległość prostej od punktu
31 sie 13:00
Rajmund: "współrzędną x ( dodatnią ) wyznaczasz ze wzoru na odległość prostej od punktu" − to znaczy z
tego:
d=|Ax0+By0+C√A2+B2?
1 wrz 13:42
Rajmund: d=|Ax0+By0+C|/√A2+B2?*
1 wrz 13:43
J:
tak .. i ta odległość jest równa promieniowi okręgu
1 wrz 13:44
5-latek : tak . A widzisz co to będzie za wielokąt ?
1 wrz 13:44
Rajmund: Nie wiem jak to wyznaczyć, czy chodzi o odległość punktu styczności okręgu z prostą OX od
prostej x=0,
czy o coś innego?
1 wrz 14:07
J:
| | I−4x + 3*4 + 0I | |
4 = |
| |
| | √32 + (−4)2 | |
1 wrz 14:10
Rajmund: Aha, dobra, myślałem w ogóle o czymś innym.

A co do drugiej części: w zadaniu jest "punkty
styczności prostej z okręgiem", no ale przecież jest tylko jeden taki punkt, tak?
1 wrz 14:20
J:
tak ... jeden punkt
1 wrz 14:23
Rajmund: Dziękuję.
1 wrz 14:42