Oblicz współrzędne wierzchołków tego trójkąta oraz wyznacz równanie okręgu...
Jan: Bok AB trójkąta ABC zawiera się w prostej x+y−2=0, a bok AC
− w prostej 3x−5y−14=0. Punkt S(0,−2) jest środkiem boku BC.
Oblicz współrzędne wierzchołków tego trójkąta oraz wyznacz równanie
okręgu opisanego na nim.
31 sie 10:07
Eta:
| | ⎧ | x−y−2=0 | |
| 1/ Rozwiąż układ równań: | ⎩ | 3x−5y−14=0 |
|
otrzymasz
A(3,−1)
| | 3 | | 14 | | 3 | | 14 | |
2/ B∊ y=−x+2 ⇒ B(xB, −xB+2) i C∊y= |
| x− |
| ⇒ C(xC, |
| xC− |
| ) |
| | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
D(0,−2) jest środkiem odcinka BC
to x
B+x
C=0 ⇒ x
B= −x
C
| | 3 | | 14 | |
i yB+YC= −4 ⇒xB+ |
| xC− |
| = −4 /*5 |
| | 5 | | 5 | |
to −5x
C+3x
C−14=−20 ⇒ ..... x
C= −2 to y
C= .... = −4 ⇒
C(−2,−4)
x
B= 2 i y
B= .....=0 ⇒
B(2, 0)
b) trójkąt ABC jest prostokątny bo
| | yC−yB | |
wsp. kierunkowy aAB=−1 i aBC= |
| =...= 1 |
| | xC−xB | |
zatem |∡ACB|=90
o
to okrąg opisany na tym trójkącie ma środek O będący środkiem
| | 1 | |
przeciwprostokątnej AC i R= |
| |AC| |
| | 2 | |
| | xA+xC | | yA+yC | |
zatem O( |
| , |
| )= ......=(................) |
| | 2 | | 2 | |
o: (x−x
O)
2+(y−y
O)
2=R
2 ⇒ o: ..................
dokończ............
31 sie 13:07
Eta:
Poprawiam chochlika

ma być : " zatem |∡A
BC|=90
o
31 sie 13:14
teusz: Dzień dobry

Eta, a dlaczego w pierwszym równaniu w układzie równań jest
x−y−2=0?
31 sie 13:26
Eta:
To chochlik

(sorry)
31 sie 13:29
teusz: Każdemu zdarzają się błędy

dziękuję za odp
31 sie 13:30
Eta: To nie jest błąd ( to zwykły chochlik w zapisie
31 sie 13:36
teusz: Rozkojarzenie przy wciskaniu klawisza
31 sie 13:40
Eta: Dokładnie

tym bardziej,że są obok siebie"+ i −"
31 sie 13:41
Rajmund: Dziękuję
1 wrz 13:23
Eta:
Jan podał zadanie , a
Rajmund dziękuje
1 wrz 18:17
RJS:
Gender
1 wrz 18:17
5-latek: Może ma
Rajmund na drugie
Ale ważne ze podziekowal
1 wrz 18:22