baza i przestrzen liniowa
paw: baza i przestrzen liniowa
podaj definicję powyższych, oraz sprawdz czy wektory tworzą bazę w R3 ?
e1=[1,0,2]
e2=[−1,2,−3]
e3=[1,2,1]
wystarczy policzyć det z macierzy z tych trzech i jesli det≠0 to sa lin niezalezne, czyli
tworzą bazę?
det=0 czyli nie tworzą bazy?
31 sie 01:21
:): tak
31 sie 01:37
paw: a jako taką definicje przestrzeni moglbys podac?
31 sie 01:40
PW: Definicje bierzemy z wykładu (podręcznika), forum nie prowadzi edukacji elementarnej ino pomaga
rozwiązywać zadania. Byłoby bezsensowne tu przepisywać definicje (po to by za chwilę zobaczyć
odpowiedź "A my mieliśmy inną" − to jest możliwe, zależy od stopnia zaawansowania).
31 sie 09:52
paw: ok jarozumiem, w skrypcie mam rzecz jasna, ale nie wiele z niej rozumiem, tak po ludzku mówiąc
wiem że jest to jakas struktua w ktorej mozna dodawac wektory i mnozyc przez skalar czy coś w
ten deseń
31 sie 19:09
PW: No tak, i trzeba się tej definicji nauczyć na pamięć, jak każdej.
31 sie 20:27