dlugosc luku: r=4sinu{α}{4}
paw: dlugosc luku:
r=4sinα4 α E [0,π]
i dochodze do calki:
∫√cos2α4+16sin2α4dα od 0 do pi i nie wiem jak ja ruszyc dalej?
31 sie 01:14
Mariusz:
| | α | | α | | α | |
∫√cos2( |
| )+sin2( |
| )+15sin2( |
| )dα |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
dα=4dt
=4∫
√1+15sin2{t}dt
A to jest całka eliptyczna w postaci Legendre
| | π | | π | |
Rozbij przedział na dwa podprzedziały [0, |
| ] oraz [ |
| ,π] |
| | 2 | | 2 | |
| | π | |
a następnie w jednej z nich podstaw u= |
| −t |
| | 2 | |
i skorzystaj z wzoru redukcyjnego oraz z jedynki trygonometrycznej
aby wrócić do sinusa
31 sie 21:43