trójkąt prostokątny
Eta: W trójkącie prostokątnym ABC ( |∡C|=90
o) punkt D jest spodkiem wysokości CD
Punkty O i S są środkami okręgów wpisanych odpowiednio w trójkąty ACD i BCD.
Prosta SO przecina przyprostokątne AC i BC odpowiednio w punktach N i M
Wykaż,że trójkąt NCM jest równoramienny
30 sie 21:35
RJS:
Za trudne
30 sie 22:18
Kacper:
Na pewno jest prostokątny

Ciekawe czy rysunek uda mi się zrobić ładny
31 sie 09:40
Eta:
@
Kacpra 
(na 100% −−− Δ prostokątny
31 sie 13:09
Kacper:

Mam, ale rachunki tragiczne... coś przekombinowałem

Lemat.
W trójkącie prostokątnym ABC ( |∡C|=90o) punkt D jest spodkiem wysokości CD, a punkty
O i S są środkami okręgów wpisanych odpowiednio w trójkąty ACD i BCD.
Prawdziwa jest następująca zależność:
Wprost z tego lematu wynika, że ΔDOS∼ΔABC, czyli |∡DSO|=|∡ABC|=α.
Teraz patrzymy na trójkąt BDP. Kąty w nim to 45
o, α i kąt BPD.
W trójkącie MPS kąty są następujące: kąt BPD, α i kąt SMP.
Stąd już wynika teza naszego zadania

Jak się okaże, że wystarczy linijka liczenia, to
31 sie 13:29
Eta:

W ΔBDC |∡CDS|=|∡CMS|=45
o
podobnie w ΔADC |∡CDO|=|∡CNO|=45
o
wniosek ........... daje tezę
31 sie 13:35
Eta:
Dodatkowo komentarz punkt O leży na dwusiecznej OC to |OD|=ON|
i S leży na dwusiecznej SC to |SD|=|SB|
31 sie 13:40
Kacper:
Nie bardzo wiem
dlaczego |∡CDS|=|∡CMS|

Ale gorąco dzisiaj
31 sie 13:43
Kacper:
Od razu nasunęło mi się pytanie

Jak uzasadnić, że punkty N,D,M leżą na jednym okręgu
31 sie 13:53
Eta:

2 sposób: z twierdzenia o odcinkach stycznych:
............... |CN|=|CM|=x+R
1 sposób łatwiejszy
31 sie 13:58
Kacper:
dobra nie rozumiem żadnego
31 sie 14:05
Eta:
Musisz wrócić do podstawówki

31 sie 14:26
Kacper:
W pierwszym nie rozumiem skąd równość kątów, a w drugim skąd |HM|=R?
31 sie 14:37
Eta:
W każdym sposobie:
S ∊ dwusiecznej kąta BCD to |SD|=R
√2 = |SM|=R
√2 ⇒|HM|=R (2 sposób)
⇒ |∡HMS|=45
o =|∡CMS|= |∡CDS|(1 sposób)
Jasne?
31 sie 17:46
Kacper:

To doskonale rozumiem, tylko nie rozumiem, dlaczego z faktu, że S jest dwusieczną wynika
|SD|=|SM|.
Na moim rysunku |SD|≠|HM|.
Widzisz coś czego ja nie
31 sie 19:18
Eta:

Ejjj
Kacper chyba upał źle na Ciebie działa

|SD|=|MS|
Czy teraz już wiesz dlaczego?
31 sie 20:29
Eta:
I jak
Kacperku ?
31 sie 20:53
Kacper:
Teraz zalozyłaś, że ten kąt ma 45 stopni? Jestem trudnym uczniem.
1 wrz 07:15
Eta:

Ejj
Kacperku 
Nic nie założyłam!
DS zawiera się w dwusiecznej kąta prostego( z warunku wpisania okręgu w trójkąt prostokątny)
stąd kąt o mierze 45
o
1 wrz 18:25
Eta:
Krótko i na temat: trójkąty CDS i CSM są przystające z cechy (bkb)
1 wrz 18:32
Kacper:
Nie dogadamy się dzisiaj
1 wrz 18:41
RJS: Eta daj trochę swojego talentu
1 wrz 18:45
Eta:
1 wrz 20:14
RJS:
No przydadzą mi się takie zdolności na studiach i na poprawie, bo sam cięzko z planimetrią i
bryłami
1 wrz 20:20