matematykaszkolna.pl
trójkąt prostokątny Eta: W trójkącie prostokątnym ABC ( |∡C|=90o) punkt D jest spodkiem wysokości CD Punkty O i S są środkami okręgów wpisanych odpowiednio w trójkąty ACD i BCD. Prosta SO przecina przyprostokątne AC i BC odpowiednio w punktach N i M Wykaż,że trójkąt NCM jest równoramienny emotka
30 sie 21:35
RJS: Za trudneemotka
30 sie 22:18
Kacper: Na pewno jest prostokątny emotka Ciekawe czy rysunek uda mi się zrobić ładny emotka
31 sie 09:40
Eta: @Kacpra emotka (na 100% −−− Δ prostokątny emotka
31 sie 13:09
Kacper: rysunek Mam, ale rachunki tragiczne... coś przekombinowałememotka Lemat. W trójkącie prostokątnym ABC ( |∡C|=90o) punkt D jest spodkiem wysokości CD, a punkty O i S są środkami okręgów wpisanych odpowiednio w trójkąty ACD i BCD. Prawdziwa jest następująca zależność:
|OD| |AC| 

=

.
|DS| |BC| 
Wprost z tego lematu wynika, że ΔDOS∼ΔABC, czyli |∡DSO|=|∡ABC|=α. Teraz patrzymy na trójkąt BDP. Kąty w nim to 45o, α i kąt BPD. W trójkącie MPS kąty są następujące: kąt BPD, α i kąt SMP. Stąd już wynika teza naszego zadania emotka Jak się okaże, że wystarczy linijka liczenia, to
31 sie 13:29
Eta: emotka W ΔBDC |∡CDS|=|∡CMS|=45o podobnie w ΔADC |∡CDO|=|∡CNO|=45o wniosek ........... daje tezę
31 sie 13:35
Eta: Dodatkowo komentarz punkt O leży na dwusiecznej OC to |OD|=ON| i S leży na dwusiecznej SC to |SD|=|SB|
31 sie 13:40
Kacper: Nie bardzo wiem dlaczego |∡CDS|=|∡CMS| emotka Ale gorąco dzisiajemotka
31 sie 13:43
Kacper: Od razu nasunęło mi się pytanie emotka Jak uzasadnić, że punkty N,D,M leżą na jednym okręgu emotka
31 sie 13:53
Eta: rysunek 2 sposób: z twierdzenia o odcinkach stycznych: ............... |CN|=|CM|=x+R 1 sposób łatwiejszy emotka
31 sie 13:58
Kacper: dobra nie rozumiem żadnego
31 sie 14:05
Eta: Musisz wrócić do podstawówki
31 sie 14:26
Kacper: W pierwszym nie rozumiem skąd równość kątów, a w drugim skąd |HM|=R?
31 sie 14:37
Eta: W każdym sposobie: S ∊ dwusiecznej kąta BCD to |SD|=R2 = |SM|=R2 ⇒|HM|=R (2 sposób) ⇒ |∡HMS|=45o =|∡CMS|= |∡CDS|(1 sposób) Jasne? emotka
31 sie 17:46
Kacper: rysunek To doskonale rozumiem, tylko nie rozumiem, dlaczego z faktu, że S jest dwusieczną wynika |SD|=|SM|. Na moim rysunku |SD|≠|HM|. Widzisz coś czego ja nie emotka
31 sie 19:18
Eta: rysunek Ejjj Kacper chyba upał źle na Ciebie działa emotka |SD|=|MS| Czy teraz już wiesz dlaczego?
31 sie 20:29
Eta: I jak Kacperku ? emotka
31 sie 20:53
Kacper: Teraz zalozyłaś, że ten kąt ma 45 stopni? Jestem trudnym uczniem. emotka
1 wrz 07:15
Eta: rysunek Ejj Kacperku emotka Nic nie założyłam! DS zawiera się w dwusiecznej kąta prostego( z warunku wpisania okręgu w trójkąt prostokątny) stąd kąt o mierze 45o
1 wrz 18:25
Eta: Krótko i na temat: trójkąty CDS i CSM są przystające z cechy (bkb)
1 wrz 18:32
Kacper: Nie dogadamy się dzisiaj emotka
1 wrz 18:41
RJS: Eta daj trochę swojego talentu emotka
1 wrz 18:45
Eta:
1 wrz 20:14
RJS: No przydadzą mi się takie zdolności na studiach i na poprawie, bo sam cięzko z planimetrią i bryłamiemotka
1 wrz 20:20