Oblicz wartość sinusa największego kąta w tym trójkącie.
nacix: Boki trójkąta mają długości 13, 14 i 15.
Oblicz wartość sinusa największego kąta w tym trójkącie.
30 sie 20:06
6xdj: Najpierw sprawdz jaki to będzie trojkat
a) prostokątny
b) ostrokątny
c) rozwartokątny
30 sie 20:15
Metis: Skorzystałbym z tw. cosinusów , a potem z "jedynki".
Ale nie wiem czy to najprostsze i poprawne rozwiązanie.
30 sie 20:15
Janek191:
p = 0,5 ( 13 + 14 + 15) = 21
p − a = 8
p − b = 7
p − c = 6
P
Δ =
√21*8*7*6 =
√7 056 = 84
oraz
P
Δ = 0,5*13*14*sin α = 91 sin α = 84
=============
30 sie 20:17
Mila:

Dobrze
Metis .
Rozwiąż.
30 sie 20:18
Metis: Na podstawie twierdzenia cosinusów:
13
2+14
2−2*13*14*cosγ=15
2
169+196−364cosγ=225
−364cosγ=−140 /:(−364)
Z "jedynki":
sin
2 γ + cos
2 γ =1
| | 144 | | 12 | |
sin γ = √ |
| = |
| |
| | 169 | | 13 | |
30 sie 20:53
RJS:
W tym roku również piszę maturę R, więc rozwiążę skoro Metis nie podał rozwiązania..
15
2=13
2+14
2−2*13*14*cosγ
225=169+196−364cosy
−109=−364cosγ / * (−1)
109=364cosγ
Ok ?
30 sie 20:55
Metis:
30 sie 20:57
RJS:
?
30 sie 21:08
Mila:
RJS, masz pomyłkę w rachunkach, zamiast (−109) ma być inna liczba.
30 sie 21:12
30 sie 21:14
Metis: Janek na pewno dobrze?
30 sie 21:16
30 sie 21:18
30 sie 21:20
Janek191:
| | 35 | | 5 | |
Tak |
| = |
| |
| | 91 | | 13 | |
Moja uwaga była do RJS:
30 sie 21:21
Eta:
| | a2+b2−c2 | | 169+196−225 | | 140 | | 5 | |
cosγ= |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 2ab | | 2*13*14 | | 2*13*14 | | 13 | |
30 sie 22:37