zbiory
Adek: Wśród 200 osób, 150 uprawia pływanie lub jogging, lub jedno i drugie. Jeśli 85 osób uprawia
pływanie, a 60 pływanie i jogging, to ile uprawia jogging ?
Mam z tym problem. Pomoże ktoś ?
Pozdrawiam
30 sie 18:32
Kacper:
15?
30 sie 18:37
Kacper:

bez jedynki
30 sie 18:38
Janek191:

60 + 65 = 125
30 sie 18:40
Eta:
30 sie 18:43
Janek191:
@ Eta
Ma być razem 150
30 sie 18:46
Eta:
@
Janka
85+125= 210
30 sie 18:46
Eta:
85+65=150
30 sie 18:47
Eta:
Chyba,że nie rozumiem treści zadania
30 sie 18:48
Janek191:
Źle mi się napisało

Miało być 85 + 65 = 150
30 sie 18:50
Kacper:
Ja obstawiam moją 5
30 sie 20:34
Eta:
Ja też

⇒ 2:1
30 sie 20:40
henrys: 2:2 ale treść jakaś taka niemrawa
30 sie 20:42
Kacper:
No niestety
30 sie 20:49
ZKS:
150 osób uprawia pływanie lub jogging,
60 osób uprawia pływanie i jogging,
x osób uprawia tylko pływanie,
dodatkowo wiemy, że pływanie uprawia 85 osób, czyli x + 60 = 85 ⇒ x = 25
y osób uprawia tylko jogging,
y + 60 uprawia jogging.
60 + x + y = 150 ⇒ 60 + 25 + y = 150 ⇒ y = 65.
Osób uprawiających jogging jest 65 + 60 = 125.
30 sie 21:10
Janek191:
Patrz : graf z 18.40
30 sie 21:12
ZKS:
Widziałem tylko chciałem rozwiać wątpliwości, ponieważ treść według mnie jest

.
30 sie 21:24
Eta:
30 sie 21:29
henrys: 200, to chyba żeby zmylić przeciwnika...
30 sie 21:29
henrys: tzn i tak już zdezorientowanego ucznia
30 sie 21:31
ZKS:
Bardzo prawdopodobne.
30 sie 21:32