Kilka problemów
Sars: Kilka problemów dla tych co potrafią, ja tego nie pojmuję

Ekstremum
f(x,y)=x
3+2xy+y
2−x−y−1
Całka
Zbieżność szeregów
oczywiście na górze do
∞, a n=1
Z góry dziękuję i przepraszam za ignorancję w dziedzinie matematyki.
30 sie 16:13
:): | | 1 | |
całka − podstawienie x2+9=t, do tego x= |
| *2x |
| | 2 | |
Ekstremum − rzecz jasna Pochodne cąstkowe po x,y i przyrównać do 0
Szereg− wyciagnać 1/(6*4) przed szereg... 3 "połączyć" z 4..+ wzór na sume szeregu
geometrycznego
30 sie 16:15
:): | | x | | | | 1 | | 2x | |
∫ |
| dx=∫ |
| dx= |
| ∫ |
| dx={x2+9=t, 2xdx=dt}= |
| | (x2+9)5 | | (x2+9)5 | | 2 | | (x2+9)5 | |
30 sie 16:22
:): Z tego x,y=....
Formalnie trzeba jeszcze będzie obliczyć pewien wyznacznik
30 sie 16:24
:): | | 3n | | 3n | | 1 | | 3 | |
∑ |
| =∑ |
| = |
| ∑( |
| )n... |
| | 6*4n+1 | | 6*4*4n | | 6*4 | | 4 | |
na to ostatnie masz gotowy wzór poszukaj−−> szereg geometryczny
30 sie 16:26
Sars: Całkę zrozumiałem, przynajmniej tą

Resztę rozgryzam
Bardzo dziękuję
30 sie 18:31
:):
30 sie 18:32
Sars: Ekstremum w tym przykładzie nie występuje (mam nadzieję, że dobrze obliczyłem), gdyż W <0
Chyba
30 sie 19:11
:): Jakie ci wyszły punkty krytyczne?
30 sie 19:14
Sars: A szeregów "ni w ząb" nie pojmuję

Warunek konieczny?
Kryterium d'Alamberta ?
Coo... Tooo... Jest
30 sie 19:14
:): Nie nie... to prosty szereg...zobacz po kolei co tam ci napiałem

Punkty krytyczne to takie, gdzie zerują się pierwsze pochodne cząstkowe...
30 sie 19:16
Sars: f'' (x,x) =6x f'' (y,x) = 2
f'' (x,y) =2 f'' (y,y) = 2
30 sie 19:17
:): 3x
2+2y−1=0
2x+2y−1=0
więc
3x
2−2x=0
| | 2 | |
wiec x(3x−2)=0 więc x=0 lub x= |
| ...i do tego wyszły jakies y−ki .  |
| | 3 | |
30 sie 19:18
:): dobrze obliczyłes

czyli W=4−12x co nie?
30 sie 19:18
:): tzn odwrotnie.. 12x−4
30 sie 19:19
Sars: mnie wyszło 6x * 2 − 2 * 2 czyli 12x − 4
30 sie 19:21
:): więc dla x=0 rzeczywiscie W=−4<0 więc tu nic nie będzie
Masz W=4>0..wiec jest MINImum (bo f
xx też >0)
co nie..
30 sie 19:21
:): | | 2 | |
2x+2y−1=0 ⇒y=... (musisz sprawdzić jaki y odpowiada x= |
| ) |
| | 3 | |
Przeczytaj jeszcze razz wszystko.i napisz czy rozumiesz
30 sie 19:23
Sars: | | 2 | |
tylko, że mi nigdzie nie wyszło |
| |
| | 3 | |
3x
2+2y−1=0
2x+2y−1=0 / *(−1)
3x
2 =>0 x = 0
−2x => 0 x= 0
30 sie 19:26
:): Skoro przemnożyleś drugie równanie przez −1 to zobacz co dostaniesz..jak dodasz 1 i 2 rónanie
do siebie.
30 sie 19:26
:): (ostatnie 2 linijki nie mają sensu ... co napisales)
30 sie 19:27
Sars: I właśnie tu kończą się moje możliwości haha...
Na pewno masz racje, tylko że ja tego nie pojmuję
30 sie 19:31
:): Zgodzisz się że mamy 2 równania
3x
2+2y−1=0
oraz
2x+2y−1=0
I teraz tak jak napisałeś przemnażam drugie równanie przez (−1) i mamy
3x
2+2y−1=0
oraz
−2x−2y+1=0
Moge dodać je stronami
I mam
3x
2+2y−1+(−2x−2y+1)=0+0=0
czyli 3x
2−2x=0 co nie
30 sie 19:33
Sars: Chyba TAK
30 sie 19:35
:): | | 2 | |
czyli z tego masz x=0 lub x= |
| co nie... |
| | 3 | |
bo 3x
2−2x=x(3x−2)=0 => x=0 lub 3x−2=0....
co nie?
30 sie 19:37
Sars: | | 2 | |
Cały czas nie rozumiem z kąd się bierze to |
| |
| | 3 | |
30 sie 19:39
:): 3x−2=0 więc 3x=2 więc x=2/3...?
30 sie 19:39
Sars: przepraszam za błędy
"skąd"
30 sie 19:39
Sars: Ok
30 sie 19:40
30 sie 19:40
:): i teraz szukamy y−ka dla tego x−a

2x+2y−1=0 i z tego wyliczasz y dla x=2/3 ok?
30 sie 19:41
:): | | 1−2x | |
2x+2y−1=0 więc 2y=1−2x wiec y= |
| i tylko podstawić, ok ?  |
| | 2 | |
30 sie 19:42
Sars: Ok
30 sie 19:42
:): | | 2 | |
No i teraz zgodzisz się, że w (x,y)=( |
| ,y) jest minimum  to y to to co ci tam wyszło ok |
| | 3 | |
?
30 sie 19:43
Sars: Chyba... rozumiem
Dzięki za WIELKĄ cierpliwość
30 sie 19:46
:): spoko spoko...
| | 1 | |
A co do szeregu..przeczytaj to co ci napisałem + fakt, że ∑qn=q+q2+....= |
|  , |q|<1 |
| | 1−q | |
30 sie 19:48
:): tzn.. tam suma powinna byc chyba od 0...
| | 1 | |
czyli 1+q+q2+q3..... = |
| |
| | 1−q | |
30 sie 19:49
:): Jakby co to pisz
30 sie 19:50