Równanie różniczkowe
123: | | dy | |
sinx*siny* |
| =cosx*cosy |
| | dx | |
Po przekształceniach wychodzą mi takie całki
| | siny | | cosx | |
∫ |
| dy = ∫ |
| dx |
| | cosy | | sinx | |
czyli
−ln|cosy| = ln|sinx|
I teraz co? Mam obustronnie zrobić z e żeby się pozbyć logarytmów? Co z tym minusem w takiej
sytuacji? Wyjdzie −cosy = sinx*C i pomnożyć to razy arccos?
30 sie 14:47
ICSP: a stała ?
30 sie 14:48
123: No tak −ln|cosy| = ln|sinx|+C jeśli o to ci chodzi, mój błąd. Ale nie wiem co robić dalej.
30 sie 14:50
ICSP: k * loga b = loga bk
wartości bezwzględne załatw nową stałą.
30 sie 14:59