Statystyka
Ania: Średnia arytmetyczna wzrostu pięciu koszykarzy grających w pierwszym zespole wynosi 1,95 m.
Średnia arytmetyczna wzrostu 10 zawodników rezerwowych wynosi 1,92 m. Oblicz średnią wzrostu
wszystkich 15 koszykarzy.
7 gru 19:28
Ania: proszę o pomoc
8 gru 00:12
Rudy: Można to potraktować jak średnią ważoną.
Wzrost pierwszego składu 1,95 potraktować z wagą 5, a 10 rezerwowych 1,92 z wagą 10 i podzielić
na 15.
| | 1,95 * 5 + 1,92 * 10 | | 28,95 | |
s = |
| = |
| = 1,93 |
| | 15 | | 15 | |
8 gru 00:22