całki
bimbam: hej
jeśli mam całkę, którą muszę policzyć przez części, to robię następujące oznaczenia
∫xcosxdx, gdzie
u=x
dv= cosx
dx
pochodna obustronna to
du= 1
dx
v to całka z dv, to ∫cosxdx= sinx
czyli zestawienie
u=x du= 1
dx
dv= cosx
dx v= sinx
chodzi mi o te
dx, Widziałem w jednym tutorialu, że osoba ich nie pisała w "zestawieniu",
a potem podstawiała je do wzoru dodawała jakby z kapelusza.
Trzeba pisać te
dx
30 sie 12:52
ZKS:
Może nie pisała dx, ponieważ ktoś zapisywał v' = cos(x).
30 sie 12:57
bimbam: wydaje mi się, że zapisu v`=cos(x) nie było tam
30 sie 13:08
PW: Na pewno było v'.
Odradzam zapisywanie czegoś takiego jak
dv = cosxdx,
to relikt odległej przeszlości. W całce tego dx w ogóle mogłoby nie być, jest to tylko ukłon w
stronę tradycji, zwłaszcza w takim zadaniu jakie rozwiązujesz
∫xcosx
− nie ma wątpliwości, że x jest zmienną.
Powszechnie stosuje się notację
u = x u' = 1
v' = cosx v = sinx
jako uproszczony zapis zastępujący
u(x) = x u'(x) = 1
v'(x) = cosx v(x) = sinx
służący wygodnemu (mechanicznemu) zastosowaniu wzoru na całkowanie „przez części”.
30 sie 14:25
bimbam: dobrze wiedzieć. Uczę się z książek Krysickiego/ Włodarskiego i G.I. Zaporożca.
W obu jest "dx".
30 sie 16:54