okrag opisany na czworokacie
albus54: Hej, potrafi ktos zrobic to zadanie inaczej niz uzywajac trygonometrii? ( tw. cosinusow ) bo
zadanie jest w zbiorze duzo wczensiej niz trygonometria − w temacie okrag opisany na
czworokacie, p. rozszerzony.
W prostokącie mniejszy bok ma dlugosc 6 cm a kat ostry miedzy przekatnymi ma 30 stopni. Jaka
jest dlugosc promienia okregu opisanego na tym prostokacie?
30 sie 11:10
Bogdan:
| | 1 | |
h = |
| R (z własności trójkata prostokątnego o kątach ostrych 30o i 60o) |
| | 2 | |
| | 1 | |
c = h√3 = |
| R√3, a = R − c = ... |
| | 2 | |
i dalej z twierdzenia Pitagorasa: a
2 + h
2 = 36
30 sie 11:45
albus54: dzieki kolego
30 sie 11:49