pewien problem
Mateusz: Witam, mam pewien problem z zadaniem
dla jakich wartości parametru m równanie ma cztery różne pierwiastki
x4+mx2+1=0
użyłem pomocniczej
x2=t t≥0
delta >0
x1x2<0
po obliczeniu delty
mam m=2 m =−2
czyli m ∊ (−∞,−2) u (2,∞)
i pozniej coś mi sie psuje może mi ktoś to doknczyć lu wyjaśnić co nie tak idzie
z równania x1x2<0 tez wychodzi sprzeczność ,że 1<0
29 sie 22:40
ICSP: x1 x2 czy t1 t2 ?
t1t2 < 0 ⇒ równanie ma pierwiaski róznych znaków, czyli przynajmniej z nich jeden będzie
ujemny i nie spełni warunku t > 0. Poprawnie powinno być t1 + t2 > 0 i t1t2 > 0 plus
warunek dla wyróznika.
29 sie 22:45
Mateusz: tak sorry z przyzwyczajenia napisałem x1x2
29 sie 22:46
Mateusz: zle zrozumiałem pytanie czyli znak jest nie ważny tych pierwiastków mają byc rózne czyli ten
warunek jest zbedy . Dobrze to rozumiem ?
29 sie 22:50
ICSP: t1 i t2 muszą być dodatnie.
29 sie 22:52
Mateusz: czyli moje pierwiastki muszą byc dodatnie
29 sie 22:52
ICSP: "twoje pierwiastki" ?
pierwiastki trójmianu t2 + mt + 1 muszą byc dodatnie
wtedy
wielomian x4 + mx2 + 1 będzie miał 4 różne pierwiastki.
29 sie 22:53
Mateusz: czyli x∊(−∞−2)
29 sie 22:54
ICSP:
29 sie 22:55
Mateusz: Rozumiem dzięki ,że mi na tacy nie podałeś odpowiedzi !

moje niedopatrzenie :
29 sie 22:55