całki
bimbam: całki
czy ktoś mógłby powiedzieć, czemu należy tutaj podstawić t=2e
x+1, a nie t=e
x 
Gdy podstawiam t=e
x, to mam
dt= e
xdx i mogę sobie podstawić za licznik, ale w mianowniku mam trochę komplikacji z jedynką
z kolei gdy podstawię t=2e
x+1
| | 1 | |
to mam |
| dt = exdx i ... też mogę podstawić za licznik |
| | 2 | |
Czy należy wybrać wariant nr 2, bo mi ta jedynka utrudni obliczenia.
Jest jakaś rada oprócz .... "przelicz dużo całek"
29 sie 21:30
J:
bo prościej

...zamieniasz mianownik na: t
29 sie 21:32
Saizou :
No niestety nie ma, ćwicz, licz dużo to będzie widzieć takie niuanse
Chociaż zawsze możesz podstawić f(x)+C, czyli jakieś wyrażenie + coś stałego, bo pochodna ze
stałej to 0.
Albo możesz na to patrzeć też tak że wyrażenie z licznika jest prawie pochodną z mianownika
29 sie 21:33
bimbam: ale równie dobrze mógłbym zamienić na: 2t+1
29 sie 21:33
bimbam: czyli wracam do liczenia,
dzięki
29 sie 21:35
J:
zauważ,że licznik , to połowa pochodnej mianownika
29 sie 21:35
Saizou :
2e
x+1=t
2e
x dx=dt
i zobacz co uzyskasz
29 sie 21:36
bimbam: całkę już rozwiązałem, tylko pytam, czy może jest jakaś zasada,... że np nie trzeba zostawiać
takich "wolnych" jedynek (liczb bez zmiennych), lecz od razu całe wyrażenie razem z tą "wolną"
jedynką oznaczać jako nową zmienną
29 sie 21:39
:): Wszystko zależy od sytuacji... zrobisz troche przykładów ..to będziesz miał wyczucie..innego
sposobu nie ma
29 sie 21:41
Mila:
Takie podstawienie, aby otrzymać najprostszą do liczenia postać całki.
Obydwa Twoje sposoby są dobre.
29 sie 21:47
J:
| | ex − e−x | |
Spróbuj: ∫ |
| dx |
| | ex + e−x | |
29 sie 21:50