trójkąt równoramienny ABC
Antek: Witam, zerknie jakaś dobra dusza na moje rozwiązanie
Dany jest trójkąt równoramienny ABC, w którym AC BC = . Ponadto wiadomo, że
A = −( ) 2,4 i B = − ( ) 6, 2 . Wierzchołek C należy do osi Oy. Oblicz współrzędne
wierzchołka C.
Obliczyłem środek odcinka AB: (2,1)
wyznaczyłem wzór prostej AB, a w zasadzie tylko kierunkową a: −3/4=a
a*a
2=−1<=> −3/4*a)
2=−1<=> a
2=4/3
prosta przechodząca przez środek odcinka AB i punkt C ma wzór:
y=b, 1=2a+b
1=2*4/3+b
b=−5/3
C=(0,5/3)
ktoś sprawdzi, bardzo proszę o pomoc
29 sie 20:11
J:
najpierw napisz to zadanie porządnie
29 sie 20:20
Antek: tzn?
29 sie 20:21
Antek: A=( −2,4) B=( 6, −2)
29 sie 20:22
J:
Co oznacza: AC BC =
Co oznacza: A = − ( ) 1,4 i B = − ( ) 6,2 ?
29 sie 20:24
Antek: |AC|=|BC|
nie zauważyłem tego błędu

teraz już ok?
29 sie 20:26
6xdj: A=(−2,4) B=(6,−2)
| | −2−4 | | 3 | |
a= |
| =− |
| ok |
| | 6−(−2)) | | 4 | |
y= a
1(x−x
0)+y
0
gdzie x
0=2 i y
0=1
29 sie 21:00
Antek: Dzięki wielkie Dobrodzieju
29 sie 21:55
Mila:

A=(−2,4) B=(6,−2)
C=(0,y
c)
AB
→[8,−6]
Prosta AB:
Prostopadła:
m⊥AB i S∊m
======
29 sie 22:52